23. srpnja, 2024.

HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA – MORALNI ASPEKTI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 27. ožujka 2010. (amac.hrvati-amac.com) – Povijest se ne piše već se istražuje. Kad bi se povijest samo pisala bez istraživanja, svakog dana sve više bi se udaljavala od istine. A povijesna istina je uvijek, upravo i samo – onako kako se je stvarno dogodilo, ne onako kako je zapisano, ne onako kako se o nečemu usmeno pripovijeda, već kako se je nešto objektivno dogodilo, bez obzira odgovara li to nekome ili ne.

Bacimo pogled iz perspektive dvadeset i prvog stoljeća na povijest Rimskog Carstva. Ako to učinimo, odmah ćemo primijetili sljedeće: nemamo niti najmanjeg razloga zašto bismo išta iz povijesti Rimskog Carstva u povijesnim udžbenicima ili znanstvenim povijesnim radovima napisali drukčije od onoga kako se je stvarno događalo u razdoblju njegovog postojanja. Analogno tome, jednako tako nemamo nikakvog interesa, niti ga smijemo imati, da lažno pišemo povijest ovih prostora, da izbjegavamo istinu iz bilo kojih razloga. To znači da trebamo pisati i istinu o povijesti i položaju pravoslavlja u našim krajevima koja je upravo u interesu tog samog pravoslavlja. Ona je nešto drukčija od onog kako nam je dosad predočavano. Pišimo je i inače radi svetosti – oltara Istine!

Da bi bila što istinitija, povijest se neprekidno istražuje, otkrivaju se novi i novi dokazi i izvori spoznavajući da se je nešto dogodilo upravo na način kakao se je stvarno dogodilo. Pisati povijest znači istraživati istinu o povijesnim događajima i o prošlim vremenima. Teško da ćemo je ikada sa sto postotnom sigurnošću napisati upravo onako kako se je stvarno i dogodilo, ali zato moralna dužnost svakog povijesnog istraživača jest što je moguće više približiti se objektivnosti i Istini.

Evo, ovih dana pomalo se digla i prašina oko istraživanja povijesti pravoslavlja na ovim našim prostorima, a poglavito se digla prašina oko najave mogućeg institucionalnog osnivanja ili obnove Hrvatske pravoslavne crkve, kao autokefalne i u skladu s pravoslavnim propisima i uzancama, a svakako u okviru pravne države Hrvatske.

Ostatak članka pročitajte na stranicama portala ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x