23. srpnja, 2024.

ŠIROKI BRIJEG: OBILJEŽEN DAN OPĆINE I POKRENUT POSTUPAK VRAĆANJA OTETE IMOVINE FRANJEVCIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 12. kolovoza 2014. (M. J. / hrsvijet.net) – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je u Širokom Brijegu obilježen Dan općine. Program proslave bio je bogat, zanimljiv i plodonosan.

Na samom početku nazočne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Vinko Topić. »Tijekom prošlog mjeseca oba Doma Parlamenta FBiH usvojili su Zakon o Gradu Široki Brijeg, te će nakon objavljivanja ovog zakona u Službenim novinama FBiH i i nakon što Općinsko vijeće donese Privremene statutarne odluke, Široki Brijeg i službeno postati grad. Donošenju ovog zakona prethodila je Odluka Općinskog vijeća u srpnju 2013. o pokretanju postupka proglašenja Općine Široki Brijeg gradom«, rekao je između ostalog Vinko Topić.

Izvješće o radu općinskog načelnika Mire Kraljevića i ove godine prikazano je u obliku 15-minutne video projekcije. Predstavljeni su projekti koji su u tijeku, projekti koji su završeni, ali i projekti koji se namjeravaju raditi u budućnosti. Istaknuta je odlična suradnja s gospodarstvenicima, potpora projektima u mjesnim zajednicama, ali i potpora radu športskih i kulturnih udruga mladih. Nakon video projekcije Općinski načelnik Miro Kraljević istaknuo je kao prioritet u vremenu koje slijedi izradu Strategije razvitka, te aktivnosti općinskih tijela vlasti koji se provode da bi se imovina koja je oduzeta franjevcima za vrijeme komunizma vratila.

Na temelju Odluke Općinskog vijeća dodijeljena su javna priznanja onima koji su doprinijeli napretku i ugledu Općine Široki Brijeg ili su postigli izuzetne plodove u različitim djelatnostima. Javna priznanja Zlatna plaketa »Grb Općine Široki Brijeg« dodijeljena su ddr. fra Serafinu Hrkaću, Crvenom križu Općine Široki Brijeg, tvrtki »TEM Mandeks« i Domu za djecu s poteškoćama u tjelesnom i psihofizičkom razvoju »Marija naša nada«.

Prisjećajući se dolaska fratara na Široki Brijeg i početka njihovog djelovanja i gradnje crkve, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko u svom obraćanju istaknuo je pitanje vraćanja oduzete imovine franjevcima i naglasio da je Široki Brijeg središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije. »Osvijetlite likove svih velikana koji su i svoje živote položili kao najveći dokaz evanđeoske ljubavi prema svome Bogu i narodu! Sjemenište, gimnazija i konvikt i danas pitaju zašto se ništa nije promijenilo! U ime kojeg naroda je sve oteto? Je li to naš narod, ovaj širokobriješki?«, zapitao se fra Miljenko Šteko. Zahvalio se županijskim i općinskim dužnosnicima na spremnosti ulaska u ovaj dugo očekivani proces. »Ne želimo povratak imovine poradi pukog vraćanja, nego želimo ponovno u duhu početka staviti sve u službu naše zajednice i našeg naroda«, rekao je provincijal fra Miljenko Šteko zahvalivši se predsjedniku Vlade ŽZH Zdenku Ćosiću i načelniku Kraljeviću na iskazanoj spremnosti vraćanja otete imovine pravim vlasnicima – franjevcima.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH važnost Širokog Brijega kao kulturnog i gospodarskog središta županije potkrijepio je podatcima o porastu zaposlenosti u ŽZH u 2013. za 1.436 radnih mjesta više u usporedbi s 2012.

Nazočne je prigodnim riječima pozdravio i Milan Kovač, predsjednik zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a »Franjo Tuđman« i Odbora za BiH. »Prenoseći vam pozdrave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka uvjeravam vas da će se odnos prema hrvatskom narodu u BiH uskoro promijeniti. Onog trenutka kad na Pantovčak dođe Kolinda, a na Markov trg Tomislav Karamarko idemo u osnivanje ministarstva za iseljene Hrvate kroz koje ćemo skrbiti o jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH i ostvarivanju temeljnih ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori«, istaknuo je Kovač.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović istaknuo je važnost mjesta koje zauzima Široki Brijeg u političkom, obrazovnom, gospodarskom i znanstvenom području, ukazavši osobito na važnost temelja koje su na svim tim područjima postavili hercegovački franjevci.

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća položen je vijenac i zapaljena svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje.

Svečanoj sjednici je nazočio i dugogodišnji haški uznik Dario Kordić, zajedno sa suprugom Venerom. Večer prije Kordić je nazočio i sv. misi na Širokom Brijegu, koju je predvodio dr. Tonči Matulić. Nakon sv. mise širokobriješki su franjevci upriličili prigodni prijem u čast obitelji Kordić.
Fra Miljenko Šteko: U ime kojeg naroda je oteta franjevačka imovina?

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x