23. srpnja, 2024.

ODRŽAN MIMOHOD SJEĆANJA NA POBIJENE HERCEGOVAČKE FRANJEVCE I PUK

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 3. veljače 2020. (sirokibrijeg.ba) – Mimohodom vjernika Crnih Lokava (od kojih su neki i pretrčali dionicu od 16.5 km) te Mokroga od njihovih mjesnih spomenika stradalima do ratnog skloništa na Širokom Brijegu, jučer, u nedjelju 2. veljače, započeo je prvi događaj na »X. danima pobijenih hercegovačkih franjevaca«, koji se održavaju u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Sve je započelo prije pet godina iz Crnih Lokava na poticaj mjesne udruge za poticanje ruralnog razvoja. Sljedećih godina njima su se pridružili i mještani Mokroga, kao i još nekih naselja. Vjernici ovih dvaju sela na ovaj se način hodom i zajedničkom molitvom simbolično prisjećaju svih nevinih žrtava u olovnim vremenima Drugog svjetskog rata i poraća u ovim krajevima.

»Svi oni koji su u nedjelju došli od spomenika svojih pobijenih do franjevačkog ratnog skloništa, gdje su jugokomunisti ubili i zapalili 12 franjevaca, pokazali su da točno znaju koji je njihov identitet. To zacijelo nije tzv. kultura koja se ovih dana prodaje u Rijeci, nego je to neraskidiva veza naroda i njegove Katoličke Crkve«, kazao je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. »Povezujući simbolično svojim hodom svoje pale iz obitelji i svoje pale franjevce posvjedočili su ujedno i odlučnost u svoju opstojnost na ovim prostorima. Jer, tko zaboravi svoje mrtve, zaboravio je i svoje žive«, dodao je još fra Miljenko .

U 17.00 fra Miljenko Stojić je, u društvu pristiglih hodočasnika, predvodio molitvu kod ratnog skloništa za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega. Nakon toga, u 18.00, slijedila je sv. misa u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x