21. travnja, 2024.

SV. MISA ZADUŠNICA U SPOMEN POBIJENIH FRATARA I ŽRTAVA RATA U MOSTARU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 14. veljače 2022. (rtv-hb.com) – Sv. misnim slavljem u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru obilježena je obljetnica pobijenih fratara, ali i vjernika Grada Mostara i okolice koji su žrtve Drugoga svj. rata i poraća te Domovinskoga rata. Vjernici su se prisjetili stradalih fratara te svega onog što su učinili za svoj narod i vjeru, kao i svih onih koji su u Domovinskome ratu, Drugome svjetskom ratu i poraću na raznim mjestima i stratištima prolili svoju krv, nasilno stradali ni krivi ni dužni. Među stradalim franjevcima bili su fra Leo Petrović, fra Jozo Bencun, fra Rafo Prusina, fra Bernardin Smoljan, fra Grgo Vasilj, fra Kažimir Bebek i fra Nenad Pehar koje su na današnji dan 1945. partizani odveli na Neretvu, ubili i bacili u nju.

Sv. je misu predslavio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Danko Perutina koji je podsjetio na te događaje da se, kako kaže, ne bi zaboravili. »Svaku nasilnu smrt treba istražiti. Mi nismo sudci, ali nas boli nepravda jer se partizanska ubojstva nisu istražila, a i danas se o tome šuti. Sedmoricu braće fratara, predvođenih provincijalom fra Leom Petrovićem, na Čistu srijedu partizani su odveli na Neretvu i ubili. Tragova, a ni svjedoka nema jer se htjelo zatrti sve što je katoličko«, istaknuo je gvardijan. Dodao je kako su ubijeni svi fratri intelektualci, profesori i doktori, jer se mislilo da će se tako lakše manipulirati hrvatskim narodom.

Nakon sv. mise zadušnice Frama Mostar izvela je prigodni recital o nevino pobijenim hercegovačkim franjevcima. Izmamilo je to suzu u očima mnogih, posebno onih mlađih.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x