18. travnja, 2024.

ŠIROKI BRIJEG: NASTAVLJENA TRAGANJA ZA POBIJENIM FRANJEVCIMA I PUKOM

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 12. studenoga 2013. (sirokibrijeg.ba) – Nekoliko tjedana planirano preliminarno istraživanje Valića jame ispod Crne Ljuti u Gornjem Gracu, općina Široki Brijeg, konačno je obavljeno u srijedu, 6. studenoga u popodnevnim satima. Ovo je druga jama na području Gornjeg Graca čije istraživanje organizira Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« u suradnji s Povjerenstvom za otkrivanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg, tragajući za tijelima dvojice franjevaca koje je na tom području 1945. pobila partizansko-komunistička vojska. Prema kazivanju svjedoka, dvojica franjevaca posljednji su put viđena kod zadnjih kuća u Grabovoj Drazi i odatle im se izgubio svaki trag. Također prema svjedočenju jednog dalmatinskog partizana početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji se u ona zlokobna vremena nalazio na tom području, dvojica franjevaca odvedeni su iz Grabove Drage prema Gornjem Gracu, a nedugo zatim pobijeni su i bačeni u jednu jamu pored konjskog puta Grabova Draga – Gornji Gradac. Kako za obje jame vrijedi navedeni opis, tako je bilo nužno istražiti i jednu i drugu.

Kao i istraživanja prve jame kod Džadića kuća u Gornjem Gracu, i ovaj su put istraživanje proveli vrijedni pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz Mostara, iskoristivši idealno vrijeme za silazak u jamu i njezino ispitivanje. Speleolozi HGSS-a Mostar utvrdili su oblik i dubinu jame (oko 25 metara), te stanje i dimenzije njezinog dna (oko 4 x 3 metra). Također su utvrdili kako je dno jame prekriveno velikom količinom kamena visine oko jednog metra, tako da će u nastavku istraživanja biti nužno ukloniti taj kamen te na taj način utvrditi nalaze li se ispod njega ljudski ostatci. Ponovni silazak i radovi na dnu Valića jame planiraju se u najskorije vrijeme, svakako prije zime, ukoliko to dopuste vremenske prilike.

Na svojoj posljednjoj sjednici Povjerenstvo i Vicepostulatura donijeli su odluku postaviti na YouTube dokumentarni film koji govori o njihovom dosadašnjem četverogodišnjem (kad je riječ o Povjerenstvu), odnosno sedmogodišnjem (kad je riječ o Vicepostulaturi) radu na području Općine Široki Brijeg, tako da će i najšira javnost sada moći pogledati taj film. Radi se o dokumentarnom filmu pod naslovom »Kosti smiraj traže«, s prijevodom na njemački jezik, urađenom u koprodukciji Povjerenstva i Vicepostulature, za koji scenarij potpisuje Velimir Mabić, a režiju Velimir Mabić i Marko Mandić. U nešto manje od pola sata trajanja filma, čelni ljudi Povjerenstva i Vicepostulature govore o svom radu i poteškoćama s kojima su se pritom susretali i još uvijek susreću, a pored toga u filmu nastupa i nekoliko svjedoka olovnih vremena zločina i stradanja Hrvata. Kroz cijeli film protežu se igrane scene u kojima se pojavljuje mlada imaginarna Širokobriježanka koja priča o užasu Drugog svjetskog rata i poraća, težini odrastanja širokobriješke siročadi u pravilu bez očeva, te masovnim stradanjima širokobriješkog puka. Dojam je da su igrane scene dale poseban »štih« ovom vrijednom dokumentarnom uratku i dodatno ga obogatile. Inače, dokumentarac »Kosti smiraj traže« urađen je krajem srpnja 2012. u prigodi upriličenja prvog pokopa žrtava partizansko-komunističkog zločina u Širokom Brijegu (do tog trenutka ekshumirano su bile 42 žrtve, a danas je taj broj gotovo četiri puta veći). Vrijedno je spomenuti da je to bio prvi masovni javni pokop te vrste u Herceg-Bosni.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x