20. srpnja, 2024.

OBJELODANJENO DJELO »MUČENICI, EVO GOSPE«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 14. prosinca 2020. (Kristina Raguž) – Katolički duhovni centar u Sukruću u Crnoj Gori objelodanio je nedavno ep »Mučenici, evo gospe«. Djelo je to fra Frane Dušaja, zauzetog franjevca i svećenika. Uvod je napisao fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Ep govori o pobijenim hercegovačkim fratrima. Njime je Dušaj završio zamišljenu trilogiju. Prva knjiga govori o fra Zefu Leonardu Tagaju iz Traboina u Crnoj Gori. Druga knjiga govori o fra Antonu Harapiju iz Skadra u Albaniji, kojega su osudili te tajno pogubili i pokopali. Sva tri djela, dakle, opisuju komunističke zločine i njihovu mržnju prema vjeri.

U djelu »Mučenici, evo gospe« Dušaj opisuje dolazak jugokomunista na Široki Brijeg i njihove zločine protiv fratara koji su se tu nalazili. Oni su zajedno s Franjevačkom klasičnom gimnazijom tvorili središte kulture i znanja, bili pravi učitelji i profesori. S tim ugledom i svojom vjerom postali su trn u oku jugokomunističkom režimu koji ih se htio riješiti pošto-poto. Pod sloganom bratstva i jedinstva života je lišeno 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštvo puka Božjega.

Čitatelje kroz ep vodi orao, simbol albanskog naroda. Orao leti da upozori fratre na Širokom Brijegu, a uz njega su i orlovi Hercegovine. Prati ih duh gubijskog vuka kojega šalje sveti Franjo Asiški. Nakon svih loših dana i patnje naroda, nakon mnogih molitava i prolivenih suza, dolazi Gospa u Međugorje i narod se opet uzdiže, postaje slobodan i sretan. Kako Dušaj reče: »Ubili su nam fratre, ali su nam učinili uslugu: dali su nam mučenike!«

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x