24. veljače, 2024.

NEKI MEDIJI O 73. OBLJETNICI UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 16. veljače 2018. (Josipa Vukoja) – Mediji su i ove godine dobro popratili obljetnicu ubojstva 66 hercegovačkih fratara u Drugom svjetskom ratu i poraću. Između mnogobrojnih priloga, vijesti i emisija zacijelo treba izdvojiti 3 razgovora koje je vicepostulator fra Miljenko Stojić dao za tiskana izdanja sljedećih medija. Kasnije su ih prenosili i drugi.

Slobodna Dalmacija i Večernji list objavili su razgovor s vicepostulatorom 7. veljače, na sami dan 73. obljetnice ubojstva fratara na Širokom Brijegu. Nisu žalili prostora.

Novinara Slobodne Dalmacije Matu Primorca zanimao je najprije rad Vicepostulature. Nakon toga postavio je pitanje i tko je odgovoran za ubojstvo fratara na Širokom Brijegu i je li se vicepostulator kroz svoj rad susretao s nekim od pripadnika jedinica koje su počinile te zločine.

Novinar Zoran Krešić u Večernjem listu, uz govor o programu obilježavanja 73. obljetnice, pita i zašto se ovi zločini i nakon svih ovih godina nastoje negirati i prikriti u jednom dijelu javnosti u Hrvatskoj i BiH. Dotakao se i pitanja lustracije.

I jučerašnji novi broj Hrvatskog tjednika objavio je razgovor s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Novinar je ponovno bio Mate Primorac. U razgovoru se posebno osvrnuo na pitanje postoje li konkretni dokazi da je za ubojstvo franjevaca odgovoran Josip Broz Tito te tko je osobno vodio napad na Široki Brijeg i samostan. Zanimalo ga je i pomažu li hrvatski političari, koji često dolaze i obilaze samostan u Širokom Brijegu, da se sazna istina o ubijenim franjevcima i pronađu se njihovi posmrtni ostatci ili ne.

U svim razgovorima vicepostulator izražava nadanje kako je Vicepostulatura uspjela skupiti dovoljno kvalitetnih dokumenata i svjedočenja da Crkva na kraju svega dobar broj od 66 ubijenih franjevaca službeno proglasi mučenicima odnosno blaženima i svetima. Inače su razgovori u cijelosti dostupni na portalu pobijeni.info među drugim vijestima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x