07. prosinca, 2022.

NASTAVLJENA EKSHUMACIJA NA BAREVIŠTU U MOKROM

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 25. svibnja 2012. (Velimir Mabić / abcportal.info) – Na Barevištu u Mokrom nastavljena je ekshumacija tijela žrtava još jednoga partizanskog zločina, koja su bila zatrpana u masovnom grobištu u nekadašnjem ratnom bunkeru. Prema tvrdnjama svjedoka radilo se o dva ili najviše tri njemačka vojnika koji su zarobljeni pa ubijeni. Međutim, ispostavilo se da su u grobištu bila zatrpana četiri vojnika, od kojih su dvojica sigurno Nijemci jer su kod njih pronađene njemačke vojničke pločice (vrlo očuvane i čitke). Prema kazivanjima u vrijeme zatrpavanja neki od vojnika još nisu bili mrtvi, nego su živi zatrpani. Zanimljivo je da su tijela bila zatrpana dosta duboko, na oko 100 do 120 cm, što najčešće nije slučaj kad se radi o grobištima Drugog svjetskog rata i poraća.

Ekshumacija je i ovaj put izvršena pod nadzorom policije, stručnih osoba – arheologa i forenzičara, zatim predsjednika i članova općinskog Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća, te vicepostulatora postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenka Stojića. Marko Kraljević – Bilarović, na čijem se zemljištu nalazilo ekshumirano grobište, na polasku je zadovoljno ustvrdio: »Sve do sada dobro smo pazili u ophođenju s ovim mjestom gdje su bila pokopana ljudska tijela. Sada je to konačno riješeno i mogu vam reći da mi je jako drago zbog toga.«

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća Općine Široki Brijeg priprema pokop svih do sada ekshumiranih tijela žrtava, njih ukupno 42, zajedno s danas ekshumirana 4 tijela. Pokop je planiran u zajedničkoj grobnici na groblju Mekovac 29. srpnja 2012., a obredi pokopa, kako je planirano, započet će u 18.00, nakon čega će slijediti sv. misa zadušnica u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x