20. srpnja, 2024.

MOSTAR: PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA HRVATSKI MUČENICI I ŽRTVE IZ VREMENA KOMUNISTIČKE VLADAVINE«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 10. veljače 2014. – U organizaciji Mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske biskupije te Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u Mostaru će 12 veljače biti predstavljen zbornik »Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine«. Sve započinje sv. misom zadušnicom za pobijene u Drugom svjetskom ratu i poraću u 18.00 u katedrali Marije Majke Crkve i Kraljice neba. Čim završi sv. misa, oko 18.45, počinje predstavljanje u Velikoj katedralnoj dvorani.

Zbornik se sastoji od radova održanih na međunarodnom simpoziju u Zagrebu 25. i 26. travnja 2012. pod nazivom »Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine«. On je značio napor Komisije HBK i BK BiH da ukaže na ta zlokobna vremena i uistinu nas suoči s prošlošću. Zbornik je do sada predstavljen u više biskupija i nadbiskupija u državi Hrvatskoj i BiH.

Na predstavljanju u Mostaru vojni biskup dr. Tomo Vukšić govorit će o žrtvama u Mostarsko-duvanjskoj i trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, dr. Marko Tokić o samom zborniku, a biskup dr. Mile Bogović približit će nazočnima rad Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Očekuje se da će predstavljanju posebno nazočiti župnici spomenutih biskupija, jer će oni trebati biti prvi pri ruci biskupijskom povjereniku Komisije kada uskoro krene popisivanje pobijenih iz biskupije, odnosno iz svake župe. Skup će pozdraviti mjesni biskup dr. Ratko Perić, a glazbeno će ga popratiti, kao i sv. misu zadušnicu, Veliki mješoviti katedralni zbor Marija pod ravnanjem maestra don Nike Luburića i uz orguljsku pratnju s. Mateje Krešić. Voditelj programa bit će fra Miljenko Stojić.

Svećenici su naročito pozvani sudjelovati u ovoj večeri molitve i sjećanja na naše pobijene te razjasniti vjernicima o čemu se radi da bi mogli i oni nazočiti u što većem broju. Svi koji žele sumisiti trebaju sa sobom ponijeti albu i štolu ljubičaste boje.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x