04. listopada, 2023.

MISA ZADUŠNICA KOD JAME JAZOVKA ZA ŽRTVE PARTIZANSKIH ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sošice, 22. lipnja 2009. (IKA) – Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, danas je sv. misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast ubijenim pripadnicima hrvatskih vojnih postrojbi koje su partizani bacili u tu jamu nakon bitke kod Krašića 1943., i nakon Drugoga svjetskog rata, u svibnju i lipnju 1945., te ranjenicima, medicinskom osoblju i redovnicama odvedenim iz bolnica 1945. i poubijanim na tom stratištu. »Spomen-pohod Jazovka« tradicionalno se organizira 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe. Organizator je udruga Hrvatski obredni zdrug – Jazovka, a na komemoraciji se, kako navode organizatori, okupilo oko 5.500 predstavnika mnogobrojnih udruga i rodbine ubijenih iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Sv. misu zadušnicu kraj jame Jazovke predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, koji je u propovijedi prozvao za prikrivanje istine o stratištima poput Jazovke. »Stojimo nad tragičnim grobom i tragičnom sudbinom mnogih ljudi, kojima se ni dan danas ne može i ne smije obilježiti grob, ni postaviti dostojan nadgrobni kamen, natpis, spomenik«, kazao je biskup Pozaić. Govoreći o izvršiteljima pogubljenja mons. Pozaić je rekao kako su se ponašali prema naredbama svog komesara koji je naredio da Boga nema.
»I oni su se ponašali kao da Boga nema, i sami su sebe, i jedni druge, proglašavali bogovima, gospodarima života i smrti. Dokazi njima nisu bili potrebni. Bilo je dovoljno njihovo mišljenje – komunističko, zločinačko«, kazao je mons. Pozaić.
Na sv. misi su bili i rimokatolički i grkokatolički svećenici, a u ime islamske zajednice molitvu za žrtve predvodio je izaslanik muftije Šefke Omerbašića imam Idriz efendija Bešić.
Pokraj jame Jazovke pročitan je i »Zahtjev« hodočasnika Spomen-pohoda, u kojem se Hrvatski sabor i Vladu poziva da uklone nasljeđe jugokomunističkoga totalitarnoga sustava te osude politikom i sudbenim odlukama jugokomunistička zlodjela. Navode da to zahtjeva i Europa. Političke predvodnike Republike Hrvatske pozivaju da osude zločinački sustav i svjetonazor, da imenuju izravne krvnike i vrate svaku čast i pravo žrtvama te da uklone svaki spomen Tita, kojeg nazivaju vođom svih zločinstava jugokomunističkih.
U »Zahtjevu« hodočasnika Spomen-pohoda Jazovka 2009., koji je potpisao predsjednik Hrvatskoga obrednog zdruga Jazovka, Boris Prebeg, a kraj jame pročitao glasnogovornik udruge Branimir Petener, Sabor i Vladu također se poziva da se u osnovama Ustava RH prizna kako je Republiku Hrvatsku oslobodio i uspostavio Obrambeno-osloboditeljski rat ili Domovinski rat, a nisu Titovi partizani, ni Avnoj ni Zavnoh.
Osvrćući se na današnju proslavu Dana antifašizma u Brezovici kod Siska, hodočasnici Spomen-pohoda Jazovka 2009. u »Zahtjevu« navode kako je u toj šumi Brezovici grobište Hrvata mučenika, njih preko šest tisuća, koje su tzv. antifašisti zvjerski poubijali 1945., i to nakon rata.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x