20. srpnja, 2024.

INTENZIVIRANA POTRAGA ZA POSMRTNIM OSTATCIMA ŽRTAVA DRUGOG SVJETSKOG RATA I PORAĆA NA PODRUČJU BROTNJA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 12. svibnja 2014. (brotnjo.info) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk u subotu, 9. svibnja, nastavilo je aktivnosti glede traženja i ekshumacije grobišta koja su Povjerenstvu prijavili još živući svjedoci ili poznavatelji strašnih i nemilih zločina koji su se dogodili na području Brotnja. To je potrebno uraditi poglavito zbog jedine i prave istine tog vremena, a civilizacijski, ljudski i kršćanski je da svaka žrtva ima obilježeno vječno počivalište.

Tako je 9. svibnja, na samoj granici Čitluka i Vionice, na lokalitetu »Markovac« započelo iskopavanje i potraga za neidentificiranom osobom, a saznanja koja su dobivena o ovoj lokaciji došla su od poznatog broćanskog svećenika fra Kornelija Kordića te još nekoliko živućih svjedoka.

Članovi Povjerenstva te arheolog Tihomir Glavaš odradili su dobar dio posla, a radovi na pronalasku posmrtnih ostataka tog nesretnog čovjeka, koji je skončao svoj život na ovom mjestu 1945., bit će nastavljeni i sljedeći tjedan. Tijekom iskapanja ovo mjesto su posjetili Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« koji je ujedno i član Povjerenstva.

Kako smo doznali, Povjerenstvo je intenziviralo i potragu za posmrtnim ostatcima prema prijavama građana na području cijelog Brotnja, a do sad su ekshumirani posmrtni ostatci hrvatskog vojnika Žarka Vranješa. Svečani ispraćaj i ukop ekshumiranih posmrtnih ostataka predviđa se za mjesec kolovoz ove godine. Rad povjerenstva možete pratiti na službenoj stranici općine Čitluk citluk.ba.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x