23. srpnja, 2024.

GOJKA ŠUŠKA PARTIZANI ZAMALO NISU UBILI JOŠ DOK JE BIO U MAJČINOJ UTROBI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 11. studenoga 2022. (hms.ba) – Kada su partizani 8. dalmatinskog korpusa zaposjeli franjevački samostan, Franjevačku klasičnu gimnaziju i samostansku crkvu na Širokom Brijegu te pobili 12 franjevaca, među onima koji su se našli u ratnom skloništu u blizini crkve bila je i trudnica Stana Šušak. Neki od partizana uperio je pušku u nju u namjeri da je ubije, a drugi je povikao: »Ne čini to, ne ćeš valjda ubiti trudnicu! Što ti je žena kriva«.

Ovaj javnosti malo poznati slučaj ispričao je širokobriješki franjevac fra Miljenko Stojić sudionicima konferencije o kulturnoj baštini i identitetu Hrvata u BiH koja je jučer počela a danas se nastavlja u Širokom Brijegu. Stana, čija se kuća nalazila u blizini crkve, tako je izbjegla gotovo sigurnu smrt namijenjenu njoj i njezinom još nerođenom sinu. Nešto više od mjesec dana nakon toga događaja, 16. ožujka 1945., Stana je rodila sina Gojka koji će 45 godina kasnije postati najprije ministar iseljeništva u Vladi države Hrvatske, a dvije godine kasnije i ministar obrane. Jedan je od najzaslužnijih ljudi za obranu i oslobađanje Hrvatske, ali i obranu hrvatskih prostora u BiH.

Inače u krvavom »oslobodilačkom« pohodu partizani su u Hercegovini ubili ukupno 66 franjevaca, više od polovice njih iz samostana u Širokom Brijegu ili iz njegova područja (30+4), dok je franjevačka samostanska crkva pogođena s čak 296 topničkih projektila.

Široki Brijeg bio je tada ne samo vjersko, duhovno, već i znanstveno i intelektualno središte hercegovačkih franjevaca, jer se uz Crkvu i samostan na Širokom Brijegu nalazila i Franjevačka klasična gimnazija. Od 20 profesora neposredno prije Drugoga svj. rata ta je gimnazija imala 15 njih koji su imali doktorate u svojoj struci što je pokazatelj koju razinu znanja je pružala ta ustanova. Gimnaziju su nakon Drugoga svjetskog rata ondašnje komunističke vlasti nacionalizirale. Danas je u toj zgradi smještena gimnazija i srednja strukovna škola. Fra Miljenko kaže kako se nada da će franjevci Gimnaziju vratiti u svoje vlasništvo.

Partizanske i komunističke vlasti htjeli su uništiti Široki Brijeg kao vjerski, duhovni i intelektualni simbol hercegovačkih i općenito svih Hrvata. No, u tome nisu uspjeli. Danas je taj grad sjedište Zapadnohercegovačke županije i jedno od najrazvijenijih mjesta u BiH.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x