28. rujna, 2022.

EPP OSUĐUJE SLOVENIJU ZBOG IMENOVANJA ULICE PO JOSIPU BROZU TITU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 8. prosinca 2009. (www.bljesak.info) – Europska pučka stranka, koja ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu, osudila je danas promicanje komunističkih simbola u nekim zemljama članicama, spominjući kao primjer Sloveniju zbog imenovanja ulica po Josipu Brozu Titu i odlikovanja jednog dužnosnika bivše jugoslavenske tajne službe.
»U kontekstu 20. obljetnice demokratskih promjena u Europi, kada se demokratska Europa prisjeća važnosti događaja od prije dvadeset godina, zastupnička skupina EPP-a u Europskom parlamentu odbacuje sustavno ohrabrivanje promidžbe komunističkih simbola i diktatora u nekim zemljama članicama. Primjerice, u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, jedna ulica imenovana je po diktatoru Josipu Brozu Titu ove godine, a slovenski predsjednik Danilo Tuerk prošli je tjedan odlikovao Tomaža Ertla, bivšeg šefa tajne komunističke policije UDBA«, kaže se u priopćenju EPP-a.
»To nije samo revidiranje povijesti i stvaranje podjela u društvima, nego i postavljanje loših primjera za mlade naraštaje. To usporava ozdravljenje društava što je ključni cilj dovršetka tranzicije prema demokraciji. To šalje posebno negativnu poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti, kao i mlađim naraštajima«, ističe šef zastupničke skupine EPP-a Joseph Daul.
»Žalimo zbog odlikovanja bivšeg šefa tajnih službi Slovenije. To je kao da ste odlikovali čelnika STASI-a u istočnoj Njemačkoj«, zaključuje Daul. (H)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x