23. srpnja, 2024.

ANTUN VRDOLJAK: MOJ ĆE FILM BITI PORAZAN ZA ZLOČINCA TITA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Split, 21. studenoga 2009. (Josip Jović / Slobodna Dalmacija) – Iznimno uspješni filmski redatelj Antun Vrdoljak, desna ruka dr. Franje Tuđmana u vrijeme stvaranja hrvatske neovisnosti i ravnatelj Hrvatske televizije, trenutno dovršava dokumentarni film o Josipu Brozu Titu, a u svojoj biografskoj knjizi bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac spomenuo ga je u jednom vrlo neobičnom kontekstu sa samog početka srpske pobune i agresije na Republiku Hrvatsku.
Boljkovac u svojoj knjizi, naime, navodi kako je Vrdoljak u jesen 1990., nakon završetka europskog atletskog prvenstva u Splitu, gdje je bio predsjednik organizacijskog odbora, sugerirao predsjedniku Tuđmanu da dvije tisuće policajaca koji su osiguravali spomenuto prvenstvo na povratku u Zagreb zauzmu Knin, što je Tuđman, piše Boljkovac, i prihvatio, ali je Perica Jurič, tadašnji šef policije, to odbio izvršiti. U kraćem telefonskom, neautoriziranom razgovoru s Vrdoljakom, htjeli smo provjeriti te navode.

Fenomen demencije
To je, kaže Vrdoljak, najobičnija budalaština i laž. Takvo što nije mi padalo na pamet. I zamislite situaciju da bi Perica Jurič odbio izvršiti Tuđmanovu zapovijed. Istina je jedino da sam se sam nakon prvenstva vratio svojim autom preko Knina u Zagreb. Mislio sam, pa ako baš hoće, neka me hapse. U drugu sam ruku računao kako se ne će na to odlučiti, ja sam ipak bio potpredsjednik Republike. I zaista, nitko mi nije rekao ni »be«.
Otkuda onda ovakva Boljkovčeva priča i čemu ona služi? Trebalo bi svakako u pomoć pozvati psihologiju i vidjeti stvarnu ulogu Josipa Boljkovca u Drugom svjetskom ratu, kao i u Domovinskom ratu. Mislim da se radi o fenomenu demencije. Ljudi po stare dane pamte događaje iz daleke prošlosti, a ne sjećaju se onoga što se dogodilo jučer.
Na ovaj način optužujući Tuđmana, Šuška, Rojsa, Vukojevića, mene i cijelu hrvatsku politiku iz onog doba, on u stvari pokušava sakriti sve ono što se događalo 1945., kad je zajedno sa svojim udbašima ubijao ljude po Banovini. Pa on je svojom rukom ubio hicem u glavu petnaest seljaka u hrvatskom selu Gore, nakon što ih je namamio i obećao im slobodu. U svim pristojnim državama njemu bi se sudilo kao zločincu, a evo on drži predavanja.

Ostatak članka možete pročitati na portalu Slobodne Dalmacije ili u pdf obliku.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x