23. srpnja, 2024.

STOPAMA POBIJENIH, 2, SIJEČANJ – LIPANJ 2009.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 26. siječnja 2009. (Vicepostulatura / Darko Juka) – Ovih je dana iz tiska izišao drugi broj Stopama pobijenih, polugodišnjega glasila Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Glavni i odgovorni urednik fra Miljenko, vicepostulator, zadovoljno kazuje kako je ta tiskovina već našla put u domove onih kojima je istina na srcu.

»Nije nam namjera povrjeđivati ničije rane ili pobuđivati na osvetu, nego samo istražiti istinu, koju je ponekad bolno sagledati, ali koja nas jedina može osloboditi«, zapisao je fra Miljenko u uvodniku, opetovano pozvavši sve koji znaju nešto o partizanskim zločinima nad hercegovačkim franjevcima tijekom i nakon II. svj. rata da se jave Vicepostulaturi na Humcu ili putom e-adrese: mostar@pobijeni.info.

Tema broja je iskopavanje posmrtnih ostataka pobijenih u Vrgorcu. Zapisano je kako, sukladno dekretu pape Urbana VIII. i uredbi II. vat. sabora, riječi »mučenik«, »mučeništvo« i »čudesa« imaju samo vrijednost ljudskoga svjedočenja.

Posebno je potresno svjedočenje fra Gaudencija Ivančića o partizanskom osvajanju Mostara 1945. te upadu u Franjevački samostan i ubijanju fratara. Također iz prve ruke, o »Krvavom plesu komunista na Širokom Brijegu« svjedoči fra Andrija Radoslav Glavaš, a s vremenskim odmakom o partizanskim zločinima nad Hrvatima u Maclju pisao je ugledni hrvatski pravnik Tomislav Jonjić.

Stopama pobijenih donosi povijesno bitnu Poslanicu Episkopata od 24. ožujka 1945., koju potpisuju nadbiskupi Alojzije Stepinac i Ivan Šarić, s još tri biskupa, a u kojoj se obraćaju hrvatskim katolicima uoči stvaranja komunističke Jugoslavije i na hrvatskom tlu.

Objavljen je i razgovor s hercegovačkim franjevačkim provincijalom, dr. fra Ivanom Sesarom, koji je poručio kako su fratri 1945. »ubijeni iz mržnje prema vjeri« te kako su ih ubili oni »koji su htjeli iskorijeniti vjeru«.

Glasilo je također obogaćeno pjesmama fra Miljenka Stojića, Zdravka Kordića i fra Ante Marića, a potonju je čak uglazbio fra Stanko Mabić. Rubrike u časopisu već su ustaljene pa donose izvješća o događanjima u proteklom razdoblju i kronike samostana, rezidencija i kuća, a sve je oslikano starim fotografijama, gdje posebno osjećaje budi prikaz bombardirane crkve Sv. Petra i Pavla u Mostaru 1945.

Prošli broj glasila Stopama pobijenih moguće je u pdf obliku cjelokupan skinuti sa stranica www.pobijeni.info. Tu se može upoznati i s ostalim radom Vicepostulature, odnosno s mnogim stvarima glede pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Dio ovog broja Stopama pobijenih u pdf obliku možete vidjeti ako kliknete na dolje navedeni link.

Priložena datoteka:
SP, II, 1 (2), 2009.pdf
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x