23. srpnja, 2024.

TRIBINA O UBOJSTVIMA HERCEGOVAČKIH FRATARA U VELJAČI 1945.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 15. veljače 2008. (FENA) – Tribina »Tko je pobio hercegovačke franjevce u veljači 1945.«, na kojoj je prikazan dokumentarni film Dominika Zena »Plava skamenjena vječnost«, održana je jučer, 14. veljače, u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu. Film govori o partizanskim likvidacijama franjevaca na Širokom Brijegu, Mostaru i drugim hercegovačkim mjestima u veljači 1945., a o tom su govorili predsjednik Hrvatskog kulturnog vijeća Hrvoje Hitrec, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić, upravitelj Hrvatskog informativnog centra Ante Beljo i scenarist prikazanog filma Ante Marić.
Hitrec je rekao kako je fratre pobila Jugoslavenska armija, koja je Hrvate masovno ubijala i u zadnjem desetljeću 20. stoljeća. »Film je emitiran 1990., a sad ga HTV više ne želi prikazivati«, ustvrdio je.
Stojić je podsjetio kako je tijekom rata ubijena gotovo jedna trećina, odnosno 66 hercegovačkih franjevaca. Od tog broja 34-ero ih je ubijeno na Širokom brijegu. Kao razloge za masovna smaknuća naveo je komunističku odbojnost prema vjeri i hrvatskom narodu, te postojanje Franjevačke klasične gimnazije s golemom knjižnicom i pismohranom. »Knjižnicu i matične knjige komunističke vlasti su spalili 1947.«, dodao je.
Po riječima Ante Belje pokolj hercegovačkih fratara počinili su pripadnici XI. dalmatinske brigade. »Ta je postrojba kasnije počinila poznati pokolj u Kočevskom rogu«, ustvrdio je dodavši kako je tamo likvidirano 30.000 hrvatskih zarobljenika. Beljo drži kako je partizanski pokret bio isključivo jugoslavenski i antihrvatski. »To je bio teroristički pokret staljinističkog tipa«, rekao je ustvrdivši da ga je »financiralo britansko Ministarstvo rata«. Podsjetio je kako su od 1944. postojali Oznini popisi za likvidaciju klasnih neprijatelja pri ulasku u pojedina mjesta. Likvidacije su obavljane u roku 24 – 48 sati, napomenuo je ocijenivši kako je iza svih pothvata stajao Vrhovni štab Jugoslavenske armije na čijem je čelu bio Tito.
U sklopu sjećanja na pobijene fratre sinoć je u Novinarskom domu u Zagrebu također predstavljena knjiga Gojka Zovke »Druga strana medalje« u kojoj je autor objavio dokumentirane podatke o Širokom Brijegu u Drugom svjetskom ratu. Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Kigen, a o smaknućima fratara govorili su Zvonimir Šeparović i profesor na isusovačkom Institutu za filozofiju Hrvoje Lasić.

Priložena datoteka:
Stopama pobijenih.doc
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x