23. srpnja, 2024.

UKIDANJE TITOVIH ULICA U NAŠOJ ZEMLJI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 10. prosinca 2009. (Pejo Gašparević / Dnevni list) – Treba li u Bosni i Hercegovini ukinuti nazive ulica imenovanih po Josipu Brozu Titu? Pogrešno bi bilo takvo pitanje ocjenjivati provokativnim, nego je nužno tretirati ga kreativnim jer je potaknuto najnovijim stajalištem Europske pučke stranke (EPP) koja ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu. Europska pučka stranka je otvoreno osudila promicanje komunističkih simbola u »nekim zemljama« članicama EU-a posebice zamjerivši Sloveniji zbog imenovanja ulica po Josipu Brozu Titu i dodjeljivanja odlikovanja jednom dužnosniku bivše UDBA-e. Obrazloženje Europske pučke stranke je sugestivno.

Tito u Predsjedništvu
»U kontekstu 20. obljetnice demokratskih promjena u Europi, kada se demokratska Europa prisjeća važnosti događaja od prije dvadeset godina, zastupnička skupina EPP-a u Europskom parlamentu odbacuje sustavno ohrabrivanje promidžbe komunističkih simbola i diktatora u nekim zemljama članicama. Primjerice, u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, jedna ulica imenovana je po diktatoru Josipu Brozu Titu ove godine, a slovenski predsjednik Danilo Türk prošli je tjedan odlikovao Tomaža Ertla, bivšeg šefa tajne službe komunističke policije UDBA«, navodi se u priopćenju EPP-a. Ovakvo stajalište EPP-a šalje jasnu poruku da zemlje članice EU-a ne smiju zagađivati Europu komunističkim simbolima, niti davanjem imena ulica po komunističkim diktatorima ili uskrsavanjem dužnosnika bivših tajnih komunističkih policija. Takvu poruku treba posve ozbiljno shvatiti u BiH na njezinom putu ulaska u EU. Slovenija, koja je članica EU, optužena je iz Bruxellesa zbog jedne ulice nazvane po Titu. U BiH postoji na desetine ulica imenovanih po Titu, a to znači da će se zemlja naći i na višestruko snažnijem udaru bruxelleskih struktura pri učlanjenju u EU nego što je to slučaj sa Slovenijom. Vladajuća stranka (EPP) Europskog parlamenta je ukorila slovenskog predsjednika Türka zbog dodjeljivanja odličja jednom bivšemu šefu tajne komunističke policije UDBA-e. U BiH predsjedatelj Predsjedništva Željko Komšić u svojem uredu drži istaknut portret Josipa Broza Tita koji je gospodario i Komunističkom partijom i svim šefovima partijske tajne policije UDBA-e. Dakle, aktualni predsjedatelj bh. Predsjedništva veliča mnogo veću komunističku »zvjerku« nego što je to učinio njegov slovenski kolega, a to znači da će BiH, s Titovim portretom u državnom Predsjedništvu, biti i mnogo snažnije pritisnuta iz Bruxellesa.

Tabu tema
Europska pučka stranka se suprotstavila rehabilitaciji jednog udbaša u Sloveniji. U BiH, to je javna tajna, mnoštvo je onih koji su programirani po UDBA-inim gabaritima, a koji su se instalirali u tijela vlasti, institucije pa i medije. No, ta je tema u BiH još uvijek »zabranjeno voće«. Ustajanje EPP-a protiv komunističkih simbola, imena ulica nazvanih po Titu i protiv rehabilitiranja udbaša treba shvatiti i kao poziv da se i u BiH žurno povede smirena rasprava o oslobađanju od komunističkih duhova. Jer, uskrsavati Tita i komunističku simboliku znači sudjelovati u proizvodnji civilizacijskog nazadovanja. Komunistički mentalitet je tumor na tkivu BiH.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x