23. srpnja, 2024.

EKSHUMACIJA ŽRTAVA NA DAKSI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Dubrovnik, 2. listopada 2009. (IKA) – Na dvije, od šest sondiranih lokacija na otočiću Daksi pored Dubrovnika, pronađeno je 48 tijela, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj danas u konobi Zrinski u Dubrovniku. Udruga Daksa 1944./45. na konferenciji je upoznala javnost s rezultatima višednevne ekshumacije Dubrovčana pogubljenih na Daksi u listopadu 1944. U ime Udruge govorio je predsjednik Mato Račević, a okupljenima se obratio i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora dr. Ivo Banac.
O tijeku ekshumacije koja je započela u četvrtak, 24. rujna ove godine, podrobno je izvijestio predsjednik Račević. Prvog dana pronađeno je šest kostura u jami dimenzija 11 x 7 m i nešto malo osobnih predmeta. Drugog dana na istoj lokaciji otkriveno je još 7 kostura, a usporedno se počelo iskopavati na drugoj lokaciji, 8 metara južno od crkve prema Babinom kuku. Tu su pronađeni ostatci 9 osoba čije lubanje su također imale prostrijelne rane, a zaključeno je da su napravljene iz pištolja ruske devetke. Trećeg dana, 26. rujna, nastavilo se iskopavanje na postojećim lokacijama te je otvorena još jedna nova, prema Rijeci Dubrovačkoj, ali tu nije ništa nađeno. Četvrtog dana iskopavanja, 28. rujna, počela su iskopavanja na lokaciji pored lugareve kućice, no ni tu ništa nije pronađeno. Niti na lokaciji pored agava i kaktusa također nisu otkriveni posmrtni ostatci. Ekshumacije na postojećim mjestima su nastavljene. Posljednjeg dana, 29. rujna, završena su iskopavanja i zatrpane jame kako kiše ne bi odnijele eventualne nalaze. U Udruzi smatraju ove ekshumacije tek prvim dijelom iskopavanja, te namjeravaju nastaviti pretraživanje otoka i otkrivanje tijela svih tamo pokopanih.
U jamama su pronađeni i neki osobni predmeti, poput dva svećenička kolara, krunice, raspela, dvije vere, zlatne ogrlice, zuba i pištoljskih čahura. Pronađeno je više kostura nego što se očekivalo, jer je s poznatog javnog popisa »osuđenih« iz listopada 1944. u konačnici ubijeno 35 osoba, među kojima i sedam svećenika. No, kako je bilo odvedenih Dubrovčana čija imena nisu stavljena na taj popis, pretpostavlja se da su partizani još neke od njih prebacili na Daksu.
Udruga Daksa je još 2007. podigla kaznenu prijavu i zahtjev za ekshumacijom pogubljenih na otoku Daksi. S ekshumacijom se započelo nakon službenog dopuštenja istražnog suca Zlatka Vranješa od 22. rujna 2009. Na otok je prebačen rovokopač, radilo se po cijele dane, a na terenu su uz predstavnike Udruge bili i predstavnici policije i patolozi, te osobe koje su, uz pomoć rovokopača, obavljali sam posao otkopavanja. Posmrtni ostatci prebačeni su na patologiju dubrovačke Opće bolnice gdje će se nastaviti s istragom i identificiranjem. Želja Udruge je, da se nakon identifikacije, svi kosturi vrate na Daksu i polože u kosturnicu koju bi trebalo napraviti pored već podignutog spomenika.
Izrazivši potporu HHO-a otkrivanju ratnih zločina i zločina totalitarnih režima, dr. Banac je istaknuo kako treba potražiti one koji su odgovorni, ako su još živi. Apelirao je na Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da učine sve kako bi se istrage sličnih zločina proširile. Sa stajališta HHO-a ovo je vrlo važan događaj, a Daksa je simbol događanja koja su unesrećila brojne obitelji u Hrvatskoj koje imaju prava pronaći i pokopati svoje najbliže. Ne može se u demokratskim društvima slijediti običaje totalitarnih režima da se zločini prikrivaju, zaključio je Banac.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x