23. srpnja, 2024.

MASOVNA GROBNICA U OBROVCU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 20. kolovoza 2009. (Vicepostulatura) – Ovih smo dana ponovno svjedočili pronalasku još jedne masovne grobnice, najvjerojatnije iz II. svj. rata. Evo što o tome pišu javna glasila, kao i o drugim masovnim grobnicama u Lijepoj našoj.

Obrovac: HGSS tragao za kozlićima, našao masovnu grobnicu
Tragajući za dva kozlića koja su upala u jamu dva kilometra od obližnjeg zaseoka Pećice pokraj Obrovca, pripadnici zadarske postaje Hrvatske gorske službe spašavanja u subotu ujutro, 15. kolovoza, pronašli su ljudske kosti.
Tijekom akcije potrage i izvlačenja kozlića HGSS-ovci su u trideset metara dubokoj jami naišli na hrpu ljudskih kostiju i dijelove odora za koje se, prema prvim neslužbenim informacijama, pretpostavlja da pripadaju ubijenima za vrijeme ili nakon II. svj. rata.
»Dojava da su u jamu na području Zatona Obrovačkog pala dva kozlića HGSS-u Postaji Zadar proslijedio je Županijski centar 112 u petak, 14. kolovoza, u 19.20, a dan kasnije oko 9.00 u akciju izvlačenja životinja uputila su se četiri gorska spašavatelja i speleologinja Speleološkog odsjeka Liburnija PD Paklenice.
Kozlići su se nalazili dva kilometra od obližnjeg zaseoka Pećica, u jami kod bunara, kako ju naziva tamošnje pučanstvo. Prilikom boravka u jami, na njezinom dnu, na siparu (odlomljeno sitno kamenje), na nagibu od oko 45 stupnjeva uočeno je više ljudskih kostiju, a riječ je o više osoba«, priopćili su iz zadarske postaje GSS-a koja je o svom pronalasku obavijestila PU zadarsku i istražnog suca koji trenutačno obavljaju očevid na licu mjesta.
Prije šokantnog pronalaska, na glavnoj cesti spašavatelje je dočekala vlasnica kozlića M. M. koja je, večer ranije zatražila pomoć, te ih je odvela do jame. U 11.45 na dno jame su se spustili spašavatelji i speleologinja koji su nakon gotovo pola sata uspjeli uloviti životinje, koje su potom zavezali za uže, te ih je jedan član HGSS-a izvukao na svjetlo dana. Životinje su prošle bez ozljeda.

Svjedokinja masakra u jami
Policija i Državno odvjetništvo sutra će, 17. kolovoza. pretražiti novootkrivenu jamu s ljudskim kostima koju su blizu sela Pećica kod Obrovca otkrili pripadnici GSS-a. Kosti će biti poslane na vještačenje. Policija ne dopušta nagađanja, no sve upućuje na to da je riječ o masovnoj grobnici iz II. svj. rata.
Veliku hrpu ljudskih kostiju su 15. kolovoza na 30 metara dubine otkrili članovi zadarskog GSS-a dok su iz jame pokušali izvući dva kozlića. Uz kosti su pronađeni i dijelovi opreme, metalnih porcija i remenja njemačkih vojnika.
Pretpostavke GSS-a potvrdilo je svjedočanstvo 78-godišnje starice, koja je cijeli život provela na Velebitu i koja tvrdi da je vidjela partizane koji su ubijali, najvjerojatnije njemačke vojnike, a tijela su polili benzinom i zapalili.

Obavljen vanjski dio očevida jame pune kostiju kod Obrovca
Djelatnici Policijske uprave zadarske i Državnoga odvjetništva u Zadru danas su, 17. kolovoza, obavili vanjski dio očevida nad novootkrivenom jamom s ljudskim kostima kod Obrovca.
Kako se doznaje u PU zadarskoj, u jamu nitko nije ulazio, jer za to trebaju posebne službe, pa će se unutarnji dio očevida obaviti naknadno.
Jamu s ljudskim kostima otkrili su u nedjelju zadarski pripadnici Gorske službe spašavanja, kad su iz nje izvlačili dva kozlića. Oni su tom prigodom uočili više ljudskih kostiju na dubini oko 30 metara, a izjavili su i da su uz ljudske kosti vidjeli i dijelove vojničke opreme, metalnih porcija i remenje.
Policija je zasada registrirala tu jamu s ljudskim kostima, a ostali podatci bit će poznati nakon cjelovite obrade slučaja, kažu u zadarskoj policiji.

Stratišta iz Drugog svjetskog rata: tajne zakopane 60 godina
Brojnim obiteljima ostao je tek žal i vječno pitanje: hoće li dočekati da stave cvijeće na grob ubijenih u II. svj. ratu. Mučilo ih je to svih ovih godina sve dok se prije nekoliko godina ipak nije odlučilo krenuti s rasvjetljavanjem zločina iz toga doba.
Bez obzira je li riječ o ustaškim ili partizanskim zločinima, svaki zločin je vrijedan osude jer nitko nije zaslužio takvu strašnu smrt.
U posljednjih nekoliko godina splitski speleolozi iz Speleološkog društva Špiljar otkrili su na desetke takvih jama.
»Pozivali bi nas mještani jer se godinama zna da na tim mjestima ima jama u kojima su ubačeni ljudi. I doista, nakon što bi se spustili, otkrili bi strašne prizore: razbacane lubanje, kosti, neke su lubanje bile s vidljivim oštećenjima, što znači da su u žrtve pucali, na nekima su još bile žice«, prepričava svoje dojmove Tonči Rađa.
Nakon stravičnog otkrića, njihova je dužnost obavijestiti policiju i pravosuđe koji moraju napraviti svoj dio posla. Zahvaljujući zainteresiranosti splitskog suda, ove godine su već obavljene mnoge ekshumacije, a jedna od onih koja među brojnim predmetima obrađuje i masovne grobnice je Ljiljana Stipišić, istražni sudac Županijskoga suda u Splitu.
»Ove godine smo doista napravili pravi posao, u Makarskoj je obavljena ekshumacija, DNK analiza u masovnoj grobnici na groblju gdje su pronađeni posmrtni ostatci 20 osoba«, kaže Ljiljana Stipišić.
Nedavno je obavljena ekshumacija kostiju iz jame na Mosoru u kojoj su stradala četvorica mještana, a u tijeku je DNK analiza.
»Moram zahvaliti cijeloj ekipi od krim tehničara, preko speleologa do patologa, jer je doista bila riječ o teškim uvjetima, budući da se jama nalazi na tisuću metara nadmorske visine, a morali smo na temperaturi preko 40 stupnjeva hodati gotovo tri sata«, kaže Ljiljana Stipišić.
I dok čeka rezultate te analize priprema se na još jednu ekshumaciju, ovoga puta na Hvaru, o čemu je Slobodna Dalmacija već pisala. Na tom su otoku, u jami kod mjesta Pitve, otkrivene kosti tri osobe, a mještani pretpostavljaju o kome se radi, što će uvelike pomoći istrazi. U istražnom centru su već saslušani svjedoci pa je policiji i pravosuđu preostao izlazak na teren i ekshumacija.
Na istom otoku, nedaleko gradskog groblja u Hvaru, ekshumirat će se kosti franjevca Petra Paviše, za kojega je poznato da je ubijen 28. prosinca 1943. Ako već nije bilo političke volje da netko snosi krivnju, onda je vrijeme da i ova smrt, kao i mnoge slične iz tog okrutnog vremena, dobiju zasluženu istinu i pijetet.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x