23. srpnja, 2024.

POKRENITE ISTRAŽIVANJE ZLOČINA KOMUNIZMA. Predstavka predsjednici vlade RH Jadranki Kosor

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 17. srpnja 2009. (Hrvatsko slovo)

Cijenjena predsjednice vlade Republike Hrvatske!
Postoji veliko zanimanje obitelji žrtava komunizma iz Dalmacije da se ekshumiraju članovi njihovih obitelji koje su u Drugom svjetskom ratu bile žrtvom fašističkog terora Kraljevine Italije, a nakon Drugog svjetskog rata žrtvom komunističkog terora Titove Jugoslavije, te u tom smislu želja obitelji žrtava komunizma iz srednje Dalmacije za ekshumacijom posmrtnih ostataka ubijenih hrvatskih civila u tri jame iznad grada Primoštena, i to na lokaciji Bagulinovo jezero kod mjesta Rasohe, brdo Plošnjak/ mjesta Kruševo i Gaj.
Stoga Vam upućujemo ovaj zahtjev da MUP, krim-policija i DORH provedu kriminalističku obradu i istragu navedenoga mjesta zločina i da se do Dušnoga dana uoči blagdana Svih svetih ov.g. dovrši ekshumacija kako bi pokojne osobe mogle biti dostojno pokopane, a ne da komemoracije žrtvama komunizma budu i dalje održavane iznad jama. Lokalni speleolozi spuštali su se u jamu kod Bagulinova jezera i mjesta Rasohe, i obitelji žrtava potvrdile su nam da se u jamama nalazi nekoliko desetaka ubijenih hrvatskih civila. Također, ukoliko bi bio živ netko od počinitelja iz redova protunarodne jugokomunističke tajne policije Ozne ili neki partizanski zapovjednik ili komunistički funkcioner, da se to žurno ispita i postupi po kaznenom zakonu o ratnom zločinu i zločinu protiv čovječnosti jer na tome mjestu su Hrvati, civilni građani, ubijeni bez suda ili sudske istrage čak niti od strane ondašnjeg komunističkog sovjetskog pravosuđa koje je, inače, u staljinističkom stilu, zloporabom moći i položaja, izricalo smrtne presude nekomunistima i antikomunistima.
Također, molimo Vas da mjerodavna tijela pristupe i ekshumaciji žrtava komunizma u šumi Gović u gradu Jastrebarsko, između Zagreba i Karlovca, gdje je komunistički režim pobio 1945. – 1947. preko 80 hrvatskih civila, bez sudske istrage i presude navedenog komunističkog pravosuđa sovjetskog tipa. Svake godine na Dan državnosti, 25. lipnja, nekoliko stotina do tisuću građana Jaske, i predstavnici lokalnih vlasti, sudjeluju na komemoraciji žrtvama komunizma u šumi Gović, te bi bilo u humanističkom duhu da i ove žrtve budu ekshumirane i civilizirano pokopane na mjesnom groblju, kao i gore navedene žrtve komunizma u Primoštenu, posebno stoga što smo se već Vašem prethodniku i bivšem premijeru Sanaderu obraćali s molbom da se pristupi ekshumaciji žrtava komunizma u Stepinčevu kraju, u jaskanskoj šumi Gović, ali do danas se mjerodavna tijela nisu oglasila!
Bivši ministar obrazovanja i znanosti, dr. Dragan Primorac, u razgovoru s nama, 21. svibnja 2007. u kabinetu ministra, izrazio je veliku želju da, kao svjetski stručnjak za forenziku i DNK-analizu, sudjeluje u ekshumacijama žrtava komunizma u Jastrebarskom, kao i u Maclju, te smo na njegov savjet i uputili vladi RH zahtjev za ekshumacijama na navedenom terenu, ali nismo dobili službeni odgovor.
Kao što ste i sama kao bivša dopredsjednica vlade RH, kao i ministar MUP-a, Tomislav Karamarko, rekli ov.g. na masovnom stratištu ispred Barbarina rova u Hudoj jami, gdje je titoistički režim likvidirao na tisuće Hrvata, da mjerodavna tijela trebaju sve oko komunističkih zločina istražiti, molim Vas da to bude doslovno tako i učinjeno. Ovim putem od Vas zahtijevam da krim-policija ispita osnovano osumnjičenu Milku Planinc (rođena Malada) koju je Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma 8. rujna 2006. kazneno prijavio, zajedno s nedavno preminulim i od DORH-a, na osnovi naše kaznene prijave, nakon tri godine optuženog Sime Dubajića, zbog ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti na Kočevskom rogu 1945., komunističko stratište koje je osobno u vrijeme egzekucija obišao maršal Tito, i pohvalio ubojice iz specijalnog marksističkog odjela izdvojenog iz partizanske XI. dalmatinske (biokovske) brigade 26. divizije Jugoslavenske armije. Ne može biti da krim-policija nema »političko dopuštenje« da osnovano osumnjičenu ispita, kao što nam je rečeno iz zagrebačkog odjela za ratne zločine Krim-policije! Također ne može biti da se ne pritvara osnovano osumnjičenog za ratne zločine i zločin protiv čovječnosti u Maclju, komandanta protunarodne Ozne u Krapini 1945., »druga« Hršak Stjepana, protiv kojega postoji kaznena prijava otprije osam godina koju je podnio predsjednik Hrvatske stranke prava 1861., Dobroslav Paraga!
Cijenjena predsjednice, nadamo se odgovoru na gore navedene zahtjeve, u ime žrtava komunizma, i na kraju molimo odgovore i na, vladi RH, odavno postavljena pitanja koja zanimaju i hrvatsku javnost. Je li vlada RH donijela odluku o osnivanju Memorijalnog muzeja žrtava i zločina komunizma u Zagrebu, kao što ste našem Centru, u funkciji dopredsjednice vlade, (pismeno) odgovorili da će vlada takvu odluku i prijedlog Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma razmotriti, i da smatrate takav prijedlog zanimljivim. Također, s obzirom na to da se pojavila informacija Ivana Zvonimira Čička u tisku, kako je vlada RH navodno još 2006. donijela odluku o osnivanju Spomen-područja Goli otok, u spomen na taj središnji jugokomunistički konc-logor, molimo Vas odgovor je li to istina, i ako jeste, zašto o tome predstavnici vlade RH nisu obavijestili naš Centar koji smo takav prijedlog Vladi uputili prije 2006., i kada će Ministarstvo kulture i resorni ministar krenuti u realizaciju tog projekta?
I na kraju, neshvatljivo je da središnja NGO organizacija za istraživanje zločina komunizma, HR Centar IZK, nije iz Državnog proračuna dobio od osnivanja 2004. niti lipe, iako postoji preporuka Europske komisije i zamjenika komesara za proširenje, g. Rehna, da naš Centar ima pravo participirati u predpristupnim fondovima EU za RH. Molim Vas da naš Centar od toga ne bude više izuzet, i unaprijed se zahvaljujem!

Goran Jurišić,
voditelj Hrvatskog centra za istraživanje komunizma
Hrcentar.izk@gmail.com

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x