23. srpnja, 2024.

ČETNIČKI REVIZIONIZAM U SRBU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Srb, 27. srpnja 2009. (Damir Kalafatić / hakave.org) – »Ako nova Vlada Jadranke Kosor do kraja godine ne sagradi novi spomenik partizanima u Srbu, SDSS će napustiti Vladu«, naglasio je sasvim ultimativno dopredsjednik hrvatske Vlade, Srbin Slobodan Uzelac. Izjavi on to na proslavi 68 godina od srpskog ustanka četničkih odmetnika iz Like i Dalmacije protiv tadašnje hrvatske države. Tada je, prema usmenoj predaji, 27. srpnja 1941., u tom malom ličkom mjestu na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije opalila, eto, prva ustanička puška. U bivšoj, Titovoj Jugoslaviji, naime, 27. srpnja obilježavao se kao republički Dan ustanka u Hrvatskoj i susjednoj BiH. Budući da su upravo tih dana od četničke ruke stradala, odnosno na zvjerski način pobijena tri katolička župnika (don Juraj Gospodnetić, don Waldemar Maximilian Nestor i don Krešimir Barišić) taj nadnevak je hrvatskim Ustavom i zakonom o državnim blagdanima promijenjen u 22. lipnja 1941. kada je pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred koji se i službeno – po Ustavu RH – slavi kao Dan antifašističke borbe.
Tog lipanjskog dana, naime, nisu pobijeni nikakvi klasni neprijatelji »klerofašisti«, nego je tek dignut u zrak vlak s turopoljskim mljekaricama koje su putovale na tržnicu prodavat sir, mlijeko i vrhnje, a osim toga, bio je to značajni nadnevak kad je zli Hitler napao dobru »boljševičku majčicu Rusiju« u poznatoj operaciji »Barbarossa«! Organizacijski komitet ovogodišnjeg, ali i protuustavnog »četničkog derneka u Srbu«, u sastavu Slobo&’Pupi vodio je itekako računa o Danu žalosti u povodu nesreće nagibnog vlaka kod Kaštela pa su taj »dernek« organizirali dan ranije, 26.srpnja. Kao goste pozvali su, a koga bi drugo, doli prave, živuće četnike-antifašiste 6. ličke udaračke brigade iz Beograda kojoj je 1945. pri krvavom »oslobađanju« Zagreba na čelu bio bivši oficir Draže Mihailovića, poznati krvnik hrvatskog naroda, Đoko Jovanić. A tek simboli: troroge kape (protiv Boga!) i crvena zvijezda-petokraka!
Posebna gošća je bila i Vesna Pusić, friška kandidatkinja za Predsjednika ove države, koja je ne samo potonula u gospodarsku, nego i posvemašnju političku recesiju u kojoj su i državni blagdani postali predmetom politikantske trgovine! »Drugovi borci, ovdje je opalila prva puška (a ne kao što vi Hrvati tvrdite, u Sisku, nap. a.) u ime slobode i zato se mora cijeniti ovo mjesto«, povikao je, i to dva puta zaredom, »srpski« dopredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac oponirajući hrvatskom Ustavu! Dodao je još kako je koalicijskim sporazumom SDSS-a s HDZ-om predviđena i gradnja spomenika u tom mjestu, »aut “Spomenik antifašističkim četnicima” aut nihil«, rekli bi stari Latini! »Ako se to ne napravi, odosmo “Pupi” i ja iz Jadrine labave koalicije«, demokratski se prijeti naš Ličanin, Slobo!
Drugim riječima, Vlada treba pripremiti Hrvatskom saboru novi prijedlog zakona o državnim blagdanima – izmjenu Ustava RH – kojim bi se ponovno vratio 27. srpnja kao državni blagdan, jer »da nije bilo Srba u Hrvatskoj, ne bi bilo ni antifašizma«, navod je to iz euforičnog govora šefa SDP-a Zorana Milanovića prošle godine na ovom istom mjestu! »Drugovi borci, borba nije završila«, naglasila u svom promotivnom govoru Vesna Pusić, naglašavajući, jednako poput Stjepana Mesića, kako antifašizam nema nikakvu alternativu. Nema što, uzavrela joj orjunaška krv slavnih predaka Anđelinovića, a dobila je i precizne instrukcije od svog stranačkog kolege s brda Pantovčaka!
Poziva li to predsjednička kandidatkinja braću Srbe na još jednu balvan-revoluciju kad veli da borba još nije završila, podjaruje li to naša »europejska« Vesna srpski narod i opet protiv neovisne hrvatske države?

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x