23. srpnja, 2024.

MISA ZA MACELJSKE ŽRTVE I ŽRTVE KRIŽNIH PUTOVA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Macelj, 8. lipnja 2009. (IKA) – Pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić predvodio je u nedjelju 7. srpnja na improviziranom prostoru ispred spomen-crkve Muke Isusove u Maclju suslavljenu sv. misu zadušnicu za maceljske žrtve i sve žrtve križnih putova. U euharistijskom slavlju sudjelovalo je dvadesetak biskupijskih i redovničkih svećenika, franjevca i dominikanaca, te veliko mnoštvo vjernika koji su pristigli iz svih krajeva Hrvatske. Na početku sv. mise sve je nazočne pozdravio župnik iz župe Đurmanec, kojoj pripada maceljska filijala, franjevac o. Drago Brglez.
Biskup Pozaić je u propovijedi ustvrdio kako masovne grobnice svjedoče o teškom zločinu za kojega nitko nije odgovarao, unatoč tome što su partizanski zločinci, na čelu sa svojim maršalom-zločincem, pobili još uvijek neizbrojeno mnoštvo ljudi. Jednako tako i reakcije na obilježavanje stradanja u Bleiburgu, u Barbarinom rovu, koji je s pravom nazvan »barbarski rov«, pokazale su da je dio hrvatske javnosti, od vrha na niže, još uvijek slijep i gluh za istinu, još uvijek više voli živjeti u mraku laži, nego li u svjetlosti istine. Ipak, vrijeme radi u prilog istine jer istina postaje sve očitija – istaknuo je uz ostalo biskup Pozaić.
Na sv. misi su svirali i pjevali članovi kulturno-umjetničkog društva »Đurmanec«. Prije sv. mise župnik o. Brglez molio je s hodočasnicima Križni put, a u sklopu spomena na maceljske žrtve, u srijedu 3. lipnja, u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini održana je konferencija za tisak i promocija dokumentarnog filma: »Macelj – gora zločina«.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x