23. srpnja, 2024.

GROBNICA S OKO 1.600 TIJELA OTKAPA SE U MEĐIMURJU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Nedelišće, 8. lipnja 2009. (javno.com) – Temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Varaždinu danas je započela ekshumacija posmrtnih ostataka tijela likvidiranih pripadnika vojske NDH u masovnoj grobnici zvanoj »Pri sepu«. Ta se grobnica nalazi sa sjeverne strane nasipa uz rijeku Dravu između naselja Gornji Hrašćan i Trnovec u općini Nedelišće.
Županijski državni odvjetnik Antun Kvakan već je prije u svojim izjava za medije otkrio kako se na lokaciji »Pri sepu« nalazi masovna grobnica dužine oko 700 metara i širine otprilike 10 metara, u kojoj je, prema riječima svjedoka, zatrpano puno ljudi koji su dovezeni s dva ili tri kamiona, i to iz okolice Koprivnice te nešto domaćih, uglavnom domobrana. Neslužbene informacije, kojima se doduše vode i istražitelji, govore kako je u grobnici ‘Pri sepu’ pokopano oko 1.600 ljudi.

Iskopane kosti osoba starih 20 – 25 godina
Na postojanje masovne grobnice u Nedelišću krajem ožujka ove godine upozorio je i Hrvatski helsinški odbor.
HHO, naime, točnije dopredsjednik Ivan Zvonimir Čičak, obavijestio je Vladu RH, MUP i sve ostale nadležne institucije kako su suradnici HHO-a 25. ožujka izašli na lokaciju masovne grobnice »Pri sepu« te su na licu mjesta prikupili ostatke ljudskih kostiju – bedrenu kost i ostatke lubanje. Pronađene kosti predane su MUP-u, nakon čega je županijska državna odvjetnica u Čakovcu izvijestila da iskopane ljudske kosti pripadaju osobama starim 20 – 25 godina te da potječu iz vremena s kraja II. svjetskog rata.
Međimurska policija u današnjem je priopćenju objasnila kako će se ekshumacija tijela izvoditi na površini od otprilike 500 metara, a ekshumirani posmrtni ostatci kao i stvari pokojnika, dnevno će se putem djelatnika PU međimurske preuzimati i prevoziti u Županijsku bolnicu u Čakovec na Odjel Patologije.

Antun Kvakan za Međimurske novine
»Mi smo još u studenom 2005. Istražnom sudu u Varaždinu uputili zahtjev za istražne radnje vezane uz događaje i uz masovnu grobnicu kod Sepa u blizini Gornjeg Hrašćana. Stav je, naime, hrvatskih republičkih foruma da se shodno Zakonu o žrtvama poraća utvrde počinitelji i žrtve na ovoj lokaciji. Mogu reći kako postoje indicije da je zločin počinjen, jer postoje žrtve, postoje i svjedoci, pa treba utvrditi tko su počinitelji tih nedjela.«

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x