23. srpnja, 2024.

ZAGREB: TREĆI PROSVJED PROTIV IMENA TRGA MARŠALA TITA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 7. lipnja 2009. (Glas Koncila) – Građanska inicijativa »Krug za trg« održala je u subotu, 6. lipnja 2009., kod zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu treći prosvjed s ciljem povratka nekadašnjeg imena Kazališni trg, točnije uklanjanja imena maršala Tita iz »jednoga od najljepših hrvatskih trgova«.
Razlozi (n)ovog okupljanja leže u činjenici da je skupština grada Zagreba odbila zahtjev ove inicijative za promjenom imena Trga maršala Tita, no prosvjednici su najavili podnošenje novoga zahtjeva.
Na pozornicu su članovi »Kruga za trg« postavili kartonsku figuru Josipa Broza Tita, i to okrvavljenih ruku, a umjesto »ordena« upisali su imena stratišta i zatvora, Bleiburga, Maclja, Hude jame, Jazovke, Rakova potoka, Teznoga, Stare Gradiške i Golog otoka. Jedno »odlikovanje« podsjeća i na montirani sudski proces protiv bl. kardinala Alojzija Stepinca.
»Tito i njegovi jugoslavenski komunistički pomagači donijeli su gorku smrt desetinama i desetinama tisuća ljudi, osobito mladih. Duboko su ranili mnoge obitelji u svim našim krajevima. Ranili su dušu hrvatskog naroda!«, naglasila je Zdravka Bušić.
Pročitani su zatim životopisi 21 mladića i djevojke iz svih dijelova Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, koji su tijekom i poslije Drugoga svjetskog rata stradali u zatvorima, logorima ili na Bleiburgu, a mnogima se izgubio svaki trag. Fotografije tih mladih zalijepljene su zatim na poseban Žalobni zid.
Na kraju prosvjeda povorka je, poredana u četverored, u mimohodu još jednom odala počast svim žrtvama komunističkog režima te položila ružu pored Žalobnog zida, kao »jasnu i toplu misao suosjećanja«.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x