23. srpnja, 2024.

SARAJEVSKI GENETIČARI OTKRIVAJU TAJNE HUDE JAME

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 31. svibnja 2009. (Dejan Jazvić / Večernji list) – Zahvaljujući bosanskohercegovačkim genetičarima, veliki broj žrtava komunističkih zločina s kraja Drugog svjetskog rata, uključujući i one iz nedavno otkrivene grobnice u Hudoj jami, mogao bi biti identificiran i dostojanstveno pokopan.
Komunistička odmazda
Stručnjaci Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju iz Sarajeva uspjeli su dosad identificirati pet žrtava iz masovnih grobnica koje su ostale iza komunističkih osvetničkih pohoda pred kraj i nakon Drugog svjetskog rata u Sloveniji.

Zahvaljujući najmodernijim metodama DNK analize, sarajevski genetičari su uz pomoć kolega iz Hrvatske i Slovenije identificirali žrtve koje su komunisti ubili u okolini Škofje Loke.

Primjenjujući iskustva u identifikaciji žrtva nakon posljednjeg rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, stručnjaci predvođeni dr. Damirom Marjanovićem uspjeli su iz pronađenih kostiju 27 žrtava uzeti DNK uzorak i, usporedbom s DNK uzorcima potencijalnih živih rođaka, dobiti poklapanja za pet žrtava.

To je prvi slučaj u svijetu uspješne DNK identifikacije žrtava iz masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata.

»Imali smo dvije velike poteškoće. Prva je što je riječ o kostima koje su više od 60 godina bile u zemlji i izložene uništavanju, a druga još veća poteškoća je što nemamo veliku referentnu bazu podataka.

Broj izravnih srodnika tih žrtava je sve manji i potrebno je animirati ljude kako bi dali DNK uzorak i tako nam omogućili da imamo s čime usporediti DNK žrtava«, kaže dr. Marjanović.
Križni putovi
Ovaj, za mnoge rođake žrtava, ali i širu javnost, iznimno važan projekt financira lokalna vlast iz Škofje Loke, a ako bi postojalo zanimanje, sarajevski stručnjaci spremni su na sličan način pristupiti i identifikaciji tisuća drugih žrtava križnog puta.

»Sada je krajnje vrijeme krenuti u taj proces jer će za deset godina biti znatno manje živih srodnika tih žrtava koje zaslužuju biti identificirane i dostojanstveno pokopane«, ističe dr. Marjanović, koji je ove iznimne rezultate predstavio i na svjetskom kongresu forenzične genetike koji se ovih dana održava u Splitu.

A kada se točno dogodila prva identifikacija nekoga iz Drugo svjetskog rata pisao je Večernji list 20. srpnja 2007. (HICpdf)

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x