23. srpnja, 2024.

MISA ZADUŠNICA NAD JAMOM GOLUBINKA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Tišnjanska Dubrava, 18. svibnja 2009. (IKA) – Na dan kada se Hrvati spominju Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta, u subotu 16. svibnja, u Šibenskoj biskupiji u Tišnjanskoj Dubravi nad jamom Golubinka prvi put slavljena je zadušnica za sve nevine žrtve ubijene u II. svjetskom ratu u toj jami. Euharistijsko slavlje predvodio je franjevac konventualac samostana Svetog Frane iz Šibenika fra Nikola Mate Roščić u suslavlju s mjesnim župnikom don Lazarom Čibarićem. Prema riječima Vladimira Juričeva Talijaša, tajnika šibensko-kninskog ogranka Društva ratnih veterana »’Hrvatski domobran«’, u jami se nalaze posmrtni ostatci blizu 300 mještana Vodica, Srime, Tisna, Pirovca, Tribunja, Prvić Luke, Prvić Šepurine, Gaćeleza, Čiste Velike i okolnih mjesta koje su ubili partizani Prvog primorskog odreda tijekom II. svjetskog rata. U Golubinku duboku 35 metara bačeni su »nedužni ljudi, civili, najčešće dignuti iz svojih kuća ili s rada u polju«, kazao je Juričev Talijaš, čiji je otac bio među šestoro Vodičana, koji su prvi ubijeni i bačeni u jamu 6. listopada, 1943.

Ovdje su u stravičnu kršku jamu bezdanku bačene žrtve zločinačkog komunističkog poretka, zločinačke OZNE i UDBE, koje su djelovale po predlošku staljinističkih tajnih službi. Svjedoci smo da još uvijek boljševici, tvorci i nositelji njihove revolucije, sakrivaju svoja nedjela iza parola o antifašizmu. Međutim, istina je drukčija, poručio je u propovijedi Roščić.

Posebno je istaknuo da se danas malo spominje činjenica kako je papa Pio XI. svojom enciklikom protiv talijanskog fašizma »Non abbiamo bisogno«, od 29. lipnja 1931. i protiv nacizma, enciklikom »Mit brennender Sorge«, od 14. ožujka 1937., bio veliki i pravi antifašist na svjetskoj razini. A to je u Hrvatskoj bio blaženi Alojzije Stepinac, osvjedočeni idejni protivnik fašizma, nacizma i komunizma, što je posvjedočio u svojim brojnim propovijedima, prije rata, za vrijeme rata i kao uznik poslije rata.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x