23. srpnja, 2024.

OTVORENO PISMO HOD-a ZAGREBAČKOM GRADONAČELNIKU MILANU BANDIĆU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 18. ožujka 2009.

Gospodine Gradonačelniče,

Obratili smo Vam se u ime Hrvatskoga odgovornoga društva (hod-A) i Udruge za mobiliziranje novih organizacija mladih, 8. svibnja 2008., urudžbiranim dopisom o mogućoj masovnoj grobnici u dvorištu Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu. Obavijestili smo Vas i o tome da smo od Državnoga odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova zatražili pokretanje istražnih postupaka. Dostavili smo Vam podatke i iskaze svjedoka koji navode da je riječ o partizanskom zločinu. Naznačili smo da je u pitanju stratište i moguća masovna grobnica više stotina osoba usred glavnoga grada na čijem ste čelu. A i mediji su o tome izvještavali.

Vaša je obveza bila da se kao gradonačelnik u civiliziranom društvu zauzmete za žurno rasvjetljenje toga pitanja, kako stigma bešćutnosti prema žrtvama i njihovim obiteljima ne bi sa zločinaca prešla i na one koji su danas odgovorni za ovaj grad.

Gospodine Gradonačelniče, ne samo da niste ništa poduzeli, nego na naš dopis niste čak ni proceduralno odgovorili.

Vidimo da prosvjednike koji ovih dana traže uklanjanje Titova imena s najljepšega zagrebačkoga trga poučavate da se okane ulice i upute u redovitu proceduru, jer ulica, tvrdite, nikomu ništa dobra nije donijela. Ta Vaša izjava uvrjeda je za ideju demokracije. Prosvjedovanje građana na ulicama, naime, jedno je od temeljnih prava u demokraciji.

Želimo jasno ponoviti: na naš pokušaj da s Vama komuniciramo proceduralno jednostavno ste se oglušili. Zato su u demokraciji javni pritisci jedini lijek za nepostojanje političke volje u rješavanju nekoga pitanja, kao i za izigravanje procedure. A kad je u pitanju odvraćanje građana od rješavanja problema na ulici, podsjećamo i Vas i građane da baš Vi najveći dio svoje političke kampanje provodite na gradskim ulicama. Bit će da je ulica ipak nekomu donijela korist, ali taj ju (i ulicu i korist!) u demokraciji nema pravo zadržati samo za sebe.

Gospodine Gradonačelniče, molimo Vas da jasno i otvoreno odgovorite hrvatskoj javnosti i građanima grada Zagreba: niječete li da su Titovi komunisti i partizani počinili sustavne ratne i poratne zločine? Koliko je »Hudih jama« potrebno otkriti u gradu Zagrebu da biste se ogradili od Josipa Broza Tita? U sljedećem dopisu dostavit ćemo Vam podatke o točno 25 evidentiranih i 1945. dokumentiranih (a zatim zatajenih) zagrebačkih »Hudih jama«. Jeste li spremni poduprijeti proceduralno žurno sondiranje zagrebačkih lokacija mogućih masovnih grobnica, do kojih se uopće ne treba šest mjeseci probijati teškim strojevima kao u rovu Barbara, nego tek razgrnuti malo trave i rahle zemlje?

Kažete da ne ćete mijenjati ime Trga, jer ga niste ni donijeli! To je isto kao kad bi demokratska vlast, svrgnuvši diktaturu, rekla: nismo mi nedužne ljude bacali u tamnice, pa ih iz tamnica ne ćemo ni puštati!

Kažete »Boga mi, ne ću mijenjati ime Titova trga«. Čudno da se kao deklarirani katolik u istoj rečenici možete, zaklinjući se na Boga, zauzimati za javno čašćenje zločinca!? Hoćete li s takvom porukom i ubuduće nositi zavjetne svijeće u procesijama i hodati iza Gospina kipa? Hoćete li i dalje, s takvim prkosom Istini, prigodno dolaziti u prve redove u crkvama i trčati maraton Gospi?

Ako u crkvu zalazite zbog vjere, a ne zbog glasova vjernika, kako možete štititi nedjela onoga koji je dao likvidirati čak i svoje najbliže suradnike, posijati tisuću »Hudih jama« i lažno optužiti blaženoga kardinala Stepinca?

Ivica Relković, predsjednik HOD-a i logoraš-dragovoljac Domovinskoga rata

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x