23. srpnja, 2024.

»NE ZNAM ZA UBOJSTVA, JA SAM TADA BIO GIMNAZIJALAC«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 7. ožujka 2009. (javno.hr) – Prije nekoliko dana u Sloveniji je otkrivena masovna grobnica u kojoj je 300 – 400, prema nekim procjenama i više od 1.000 leševa Hrvata i Slovenaca, a nagađa se da bi moglo biti i drugih nacionalnosti bivše Jugoslavije. Točan broj tijela, te njihovi identiteti, vjerojatno će ostati nepoznati, jer su leševi, nabacani u Hudu jamu, zasuti vapnom te je većina tijela u poodmaklom stadiju raspadanja.

Samo samoubojstva
Iako se ne zna tko je točni krivac za ta ubojstva počinjena u Sloveniji 1945., mediji krivnju bacaju na slovenske partizane, ali i na ostale pripadnike Narodnooslobodilačke borbe, nazivajući Hudu jamu jednom od »petnaest slovenskih Srebrenica«, a sama ubojstva primjerom jednog od »najgorih oblika nasilja komunističkog režima«.

»Ne znam što se tamo događalo…«
Zanimljivo je, dakle, stajalište jednog od članova Savjeta žrtava Jasenovca, Ivana Fumića, koji je na sva zvona prethodno objavljivao svoja stajališta o »samoubojstvima« na Bleiburgu i ubojstvima u Jasenovcu.

»Ja sam u svibnju 1945. bio učenik gimnazije, što se događalo prije toga ne znam. Ne znam gdje je Huda jama ni što se tamo događalo«, rekao je Fumić, koji je prije tvrdio kako je bleiburško polje tek simbol završetka NOB-a, te kako su priče o masovnim grobnicama na tom području pretjerivanja. Na groblju Bleiburg je zakopano, kako je istaknuo jednom prilikom, »20 ustaša koji su se sami ubili«.

Ipak, Fumić je sklon prozivanju Katoličke crkve, odnosno njena okretanja od zločina počinjenih u Jasenovcu. »Sam vrh Katoličke crkve zaobilazi Jasenovac, a posjećuje Bleiburg. Oni koji su nas zatvarali dobili su mirovine, dok se za nas nitko nije pobrinuo da nas se obešteti«, rekao je Fumić jednom prilikom.

Dotaknuvši se Hude jame, predstavnik žrtava Jasenovca ponovno je spomenuo Crkvu. »Sad je moderno pljuvati po Narodnooslobodilačkoj borbi, a veličati Stepinca i ustaše, osvrnuo se, još uvijek ne nudeći nikakav komentar za više od300 leševa, ubijenih ili tupim predmetom ili metkom, koji su sporo umirali u hermetički zatvorenoj masovnoj grobnici.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x