23. srpnja, 2024.

MISA ZA FRATRE POBIJENE U MOSTARU I PREDSTAVLJANJE KNJIGE »LEO PETROVIĆ PRVI HERCEGOVAČKI FRATAR DOKTOR ZNANOSTI«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 15. veljače 2009. (MIRIAM) – U prigodi 64. obljetnice smrti sedmorice fratara, u subotu 14. veljače 2009., u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru slavljena je sv. misa zadušnica za ubijene fratre, kao i za sve žrtve II. svj. rata i poraća iz ovog kraja.
Prije početka misnog slavlja izveden je prigodni recital autora fra Ante Marića koji su čitali mostarski framaši. Misno slavlje predvodio je mostarski gvardijan fra Mate Dragićević, u sumisništvu s provincijalom fra Ivanom Sesarom, župnikom fra Šimunom Romićem te još 28 svećenika.

Fra Mate je u uvodu misnog slavlja istaknuo kako se kroz povijest hercegovačkih fratara i hrvatskog naroda mučeništvo provlači kao crvena nit, te je dodao da nikada, pa ni u najtežim vremenima, nije nedostajalo Kristovih svjedoka koji su za istinu i vjeru bili spremni položiti i vlastiti život. Ti isti mučenici – svjedoci nama su uzor, primjer i poziv da danas, u vremenu drukčije torture nad onima koji slijede Krista, odvažno i slobodno svjedočimo svoju vjeru. Misno slavlje je svojim uistinu lijepim pjevanjem, pod vodstvom s. Slavice Filipović, animirao župni zbor sv. Petra i Pavla.

Nakon sv. mise za ubijene mostarske fratre predstavljena je u dvorani kripte franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru knjiga »Leo Petrović prvi hercegovački fratar doktor znanosti«, u prigodi 100. obljetnice njegova doktorata (Fribourg 15. studenoga 1908. – Mostar 15. studenoga 2008.). To je druga knjiga nakladničkog niza Recipe, Franjevačke knjižnice Mostar, u nakladništvu Hercegovačke franjevačke provincije. Knjiga donosi fra Leov životopis s bibliografijom i popisom njegove pisane ostavštine (prof. dr. Pavao Knezović), prijevod njegove disertacije s latinskog na hrvatski (prof. dr. Šime Demo), »Sada i u času smrti naše – monolog fra Lea Petrovića« (fra Ante Marić) i fotoalbum s fotografijama iz Leovog života (42 table). Recenziju potpisuju hercegovački fratri fra Bazilije dr. Pandžić i fra Serafin ddr. Hrkać. Glavni je urednik knjižničar fra Ante Marić, u ime nakladnika potpisuje se provincijal fra Ivan dr. Sesar. Knjigu su predstavili: provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan dr. Sesar, prof. dr. Pavao Knezović i fra Ante Marić. Poštansku marku u ime HP Mostar s likom fra Lea Petrovića predstavila je Željka Šaravanja. U programu je sudjelovala Frama Mostar s voditeljem fra Stipom Markovićem, a program je vodila Ana Babić. Dvorana je bila premalena primiti sve poklonike lika i djela ubijenog hercegovačkog franjevca fra Lea Petrovića.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x