23. srpnja, 2024.

OBLJETNICA POGUBLJENJA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 2. veljače 2009. (fra Miljenko Stojić, vicepostulator) – II. svj. rat odnio je živote 66 hercegovačkih franjevaca. Pobili su ih komunisti u vrlo kratkom roku. Jedan je ubijen 1942., jedan krajem 1944., a svi ostali pobijeni su od siječnja do srpnja 1945. Srednja im je životna dob 41. godina. Danas se zna za grobove njih 30. Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« nastoji prikupiti građu da ih papa jednoga dana proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima.

Na Širokom Brijegu komunisti su 7. veljače ubili i zapalili 12 franjevaca. »Ubili« su i čuvenu Franjevačku klasičnu gimnaziju. Sveukupno su iz širokobriješke samostanske zajednice pogubili njih 30. Tijekom vremena u samostansku crkvu na Širokom Brijegu preneseni su posmrtni ostatci 21 pogubljenog fratra. Nije stoga čudno da su Široki Brijeg i nadnevak 7. veljače izabrani za središnje mjesto obilježavanja pogubljenja hercegovačkih franjevaca tijekom i u poraću II. svj. rata.

Kao i do sada, tako i ove godine program obilježavanja obljetnice započinje u 16.00. Svećenici će u procesiji iz crkve otići do skloništa gdje su fratri zapaljeni, pomoliti se za pokoj njihovih duša, a onda se ponovno u procesiji vratiti u crkvu. Na grobovima pokopanih slijedi molitva za pokoj njihovih duša, a onda započinje sv. misa. U sumisništvu s drugim svećenicima predvodit će je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan dr. Sesar.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x