23. srpnja, 2024.

KANONIZIRAT ĆE SE SVEĆENICI ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Lovran, 22. listopada 2010. (HINA) – Jučer, 21. listopada, u Lovranu je zavšilo 41. zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) kojem su na dnevnom redu bile i pripreme za organizaciju Dana obitelji i hrvatskog socijalnog tjedna sljedeće godine te pokretanje kanonizacije svećenika i redovnika ubijenih tijekom totalitarnih režima 20. stoljeća. Dogovoreno je da se osnuje povjerenstvo koje će se baviti pokretanjem kanonizacije nekih svećenika i redovnika, žrtava totalitarističkih režima, rekao je ličko-senjski biskup Mile Bogović. »Ne želimo stavljati naglasak na grozotu zločina. jer bi to proizvodilo mržnju, nego želimo vrjednovati veličinu žrtve«, rekao je. »To ne će biti hajka na one koji su se ogriješili o narod ili crkvene ljude, nego podsjećanje na ono što je bilo sustavno zaboravljano«, istaknuo je. Bogović je rekao i da je predložio gradnju »Svehrvatskoga groba« na Krbavskom polju pod Crkvom hrvatskih mučenika kod Udbine gdje bi se položili posmrtni ostatci svih neidentificiranih žrtava rata i poraća.

Krčki biskup Valter Župan, pokretač organizacije Dana obitelji, kazao je da će se ta crkvena manifestacija održati 15. svibnja sljedeće godine, a svrha je potvrda vrijednosti obitelji u društvu. Hrvatski socijalni tjedan, najavio je sisački biskup Vlado Košić, bit će održan od 21. do 23. listopada 2011., a tema će biti kultura rada. Na zasjedanju HBK bilo je riječi i o sastanku predstavnika biskupskih konferencija potkraj prošlog mjeseca u Zagrebu na kojem je središnja tema bila problematika obitelji i demografije u Europi, izvijestio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Utvrđeno je da jedino Francuska ima pozitivne stope rasta i to zbog stalne pronatalitetne politike i stalnosti postojećih zakona.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o slučaju kastavskoga župnika Franje Jurčevića, koji je na svom blogu poticao na nasilje i diskriminirao homoseksualne skupine, nadbiskup Devčić je kazao da Jurčević u tom slučaju zacijelo nije postupio prema Evanđelju te svom pozivu i poslanju. Jurčević je svećenik i župnik i iz toga proizlaze ozbiljna pitanja ali, napomenuo je, s druge strane Jurčević je građanin kojem se mora omogućiti sloboda govora. »On može kao građanin pisati što želi, ali je za to i odgovoran te tu podliježe građanskim zakonima«, rekao je Devčić.

Na novinarski upit da komentira pokretanje peticije neovisnog vjerskog internetskog portala Križ života kojom se, kako navodi taj portal, osuđuje »nasilje, diskriminacija i neoustaštvo vezano uz istupe nekih katoličkih svećenika«, nadbiskup Devčić je kazao da svatko može organizirati prikupljanje peticija, a Crkva na to nije obvezna reagirati.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x