23. srpnja, 2024.

HOĆE LI BITI POKRENUTA ISTRAGA PROTIV JURE GALIĆA?

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 19. srpnja 2010. (Damir Šimić / hrsvijet.net) – Aktivnosti na iskapanju masovne grobnice Tomića njiva, koja se nalazi nedaleko od OŠ Marka Marulića i Trgocoopa, u samom središtu Ljubuškog, otpočinju danas. Riječ je o aktivnosti koju već dugo pripremaju tamošnje Općinsko vijeće i Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Zeleno svijetlo za početak ovih aktivnosti dalo je Općinsko vijeće Ljubuški, usvojivši osnovne akte i formiravši povjerenstvo čija je prva zadaća premještanje ove masovne grobnice nastale u veljači 1945.

Sudeći prema izjavama osoba uključenih u istraživanje ratnih i poratnih žrtava na području općine Ljubuški, u masovnoj grobnici Tomića njiva nalaze se ostatci sedamnaest osoba koje su pripadnici OZNE likvidirali u veljači 1945.

Prema određenim prosudbama upravo na tom mjestu mogli bi biti pronađeni posmrtni ostatci nekoliko franjevaca koji su u veljači 1945. prošli »obradu« zloglasne OZNE u Ljubuškom i njenog tadašnjeg šefa Petra Jelčića, koji je ujedno bio i član Okružnog komiteta KPJ za zapadnu Hercegovinu.

Prosudbe o broju franjevaca ubijenih na ovom mjestu su različite. Prema nekima od njih na lokalitetu Tomića njiva sigurno bi mogli biti pronađeni posmrtni ostatci fra Slobodana Lončara. Riječ je o župnom vikaru u Drinovcima koga su partizani-komunisti uhitili 9. veljače 1945. u Drinovcima te odmah zatim proveli u zatvor u Ljubuškom.

Uz kazano, postoji i velika mogućnost da upravo na ovom mjestu budu pronađena i tijela fra Paške Martinca, tadašnjeg župnog vikara u Veljacima, kao i fra Martina Sopte, profesora na mostarskoj bogosloviji.

Ostatak članka pročitajte ili na stranicama portala ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x