23. srpnja, 2024.

POSTAVLJENA ZVONA NA CRKVI HRVATSKIH MUČENIKA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Udbina, 10. travnja 2010. (katolici.org) – Građevinski radovi na Crkvi hrvatskih mučenika dobro napreduju i lagano se privode kraju otvarajući tako mogućnost za njezino umjetničko uređenje i donacije onih koji žele da neki od crkvenih predmeta bude upravo njihov dar. Dana 8. travnja podignuta su četiri zvona na preslicu zvonika koja je izgrađena u obliku glagoljskog slova »A«. Najveće zvono posvećeno je na čast svih hrvatskih mučenika i dar je Gospićko-senjske biskupije, dok su ostala tri posvećena mučenicima Nikoli Taveliću (dar Mije Matića – iseljena Hrvatska), Marku Križevčaninu (dar Hrvatskog sabora) i Alojziju Stepincu (dar Hrvatske biskupske konferencije).

Nakon »Oluje« pred župnom kućom na Udbini od dasaka je izgrađen provizorni zvonik i postavljeno zvono koje je ljude pozivalo na službu Božju. Biskup Bogović je podizanje zvona na crkvu označio kao znak velikog zaokreta na Udbini: »Od mnogih sam starih Udbinjana slušao kako su nakon što su pred dan Sv. Lucije 1942. protjerani iz svoga zavičaja i mjesta još dugo u snovima slušali zvona s crkve Sv. Nikole. Nisu smjeli u Udbinu ni poviriti. Sada postavljena zvona su odmah uz ruševine stare župne crkve na kojoj su zvona utihnula prije 68 godina. Ova će ljude pozivati na molitvu i slati poruku mira nad Krbavskim poljem natopljenim hrvatskom krvlju nakon velike tragedije 1493., ali i tragedije udbinskog puka 12. prosinca 1942.«

Biskup je obznanio i prijedlog mnogih da se crkva uključi u akciju kako bi se na Krbavskom polju uredilo zajedničko groblje svih koji su završili u raznim (inozemnim) jamama ili su im kosti »deponirane« u neadekvatnim prostorima različitih institucija. Na Udbini bi mogli imati zajednički grob. Biskup misli da bi to moglo biti negdje oko kapele sv. Marka u Podudbini, mjestu gdje je stradala glavnina hrvatske vojske 1493.

Također je obavijestio kako je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti darovala repliku Višeslavove krstionice iz crkve u Ninu. Ona će biti postavljena ispod kupole, odnosno iznad sarkofaga mučenika u udbinskoj crkvi.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x