23. srpnja, 2024.

SLOVENCI ZATVARAJU HUDU JAMU, A TIJELA VRAĆAJU U OKNO RUDNIKA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 6. travnja 2010. (Nikola Sever Šeni / Večernji list) – »Huda jama očito je za politički vrh Slovenije bila prehuda pa se nakon lipnja 2009. iskapanja nisu pomakla ni milimetra«, kaže član Komisije slovenske vlade za istraživanje masovnih grobišta Mitja Ferenc i tvrdi da se na tom mjestu, prema nekim podatcima, nalazi više od 5.000 posmrtnih ostataka žrtava komunističkog režima ubijenih nakon Drugog svjetskog rata.

»Dosad je ekshumirano 727 tijela. U horizontalnom dijelu bili su samo Hrvati, dok u vertikalnom iskopu ima i Hrvata i Slovenaca, a zanimljivo je da je od 346 iskopanih tijela u vertikali 10 posto bilo žena i djevojaka«, kaže on. Pretpostavlja da je u prvom rovu dubokom 48 metara oko 3.000 tijela. »Od ljudi koji su to radili doznali smo da je još jedna vertikala tridesetak metara dalje, duboka 48 metara puna tijela. To bi bilo još najmanje 2.000 posmrtnih ostataka«, komentira Ferenc.

Ipak, u dosadašnjim istraživanjima osobne stvari ubijenih nisu pronašli. Samo je u jednom lešu nađen prsten.

»Ali uzorci DNK se ne uzimaju. Ništa se ne radi. Za ovu godinu dobili smo nešto malo novca, a za iduću u proračunu nema ni eura. Ali, to ne bi trebao biti samo problem Slovenije. U rovu Barbara ima dosta Hrvata, a otkako su Jadranka Kosor i državni odvjetnik Mladen Bajić bili u Hudoj jami, nitko se nije javio«, komentira Ferenc i napominje da se po obući i odjeći može sa sigurnošću reći da su dio žrtava hrvatski vojnici.

Prema dosad objelodanjenim planovima slovenskih vlasti, tijela se više ne će izvlačiti, već bi se i ona izvučena vratila u vertikalu i sve bi se zatvorilo. »Ali, to nije humano! Osim toga, obilježja namjeravaju postaviti unutar rudnika tako da obitelji nestalih ne bi mogle niti zapaliti svijeću«, zaključuje Ferenc.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x