23. srpnja, 2024.

NOVI PRILOZI ZA ŽIVOTOPIS JURE GALIĆA: ZBOG ČEGA JE ODVJETNIK DR. BOŽO NIKOLIĆ USMRĆEN U MOSTARSKOJ »ĆELOVINI«?

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 8. kolovoza 2011. (hrsvijet.net) – Čuvari tekovina KPJ i njegovih oružanih sastavnica – partizanskog pokreta i OZN-e, i danas se svojski trude držati nas u okovima stereotipa i laži koje su suradnici Josipa Broza, i on osobno, desetljećima stvarali. Prema tim stereotipima naša je prošlost crno-bijela. Uloga pozitivaca, prema tim stereotipima zadanih od strane jugoslavenskih komunista, namijenjena je njima samima i njihovim suradnicima, dok su svi ostali u toj priči klasični negativci koje je u godinama nakon II. svjetskog rata mogao ubiti tko je htio, i za to biti nagrađen. Potvrdu te činjenice dobili smo i u međusobnom suodnosu aktualnog predsjednika SABNOR-a BiH Jure Galića i odvjetnika dr. Bože Nikolića, koji je njega osobno i njegove partijske drugove zastupao u sudskom postupku vođenom 1941. pred mostarskim Sudom.

Sudeći prema Galićevim javno izrečenim iskazima, on je bio izravnim svjedokom partizanskog zločina u Vrgorcu 15. lipnja 1942., ubojstva širokobrijeških franjevaca u veljači 1945., ali i koautorom obavještajno-političke prosudbe o tzv. narodnim neprijateljima na temelju koje su OZN-a i KNOJ vršili likvidacije političkih neistomišljenika. Međutim, i unatoč Galićevim otvorenim priznanjima i činjenici kako se radi o zločinima koji ne zastarijevaju, nadležna Državna odvjetništva uopće ne reagiraju.

Nakon dvije godine zatvora, izdržane u Zenici, Nikolić je pod tajnovitim i vrlo čudnim okolnostima 8. kolovoza 1948. ponovo vraćen u mostarsku »Ćelovinu«, gdje je smješten u samicu, u čemu određeni poznavatelji tadašnjih prilika vide ulogu u to vrijeme svemoćnog mostarskog Okružnog tužitelja Jure Galića.

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama portala hrsvijet.net ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x