23. srpnja, 2024.

SJEDNICA KOMISIJE HBK-A ZA HRVATSKI MARTIROLOGIJ

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 18. lipnja 2011. (IKA) – U prostorijama Tajništva Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održana je, pod predsjedanjem gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića, prva sjednica Komisije HBK-a RH i BiH za hrvatski martirologij.

Predsjednik je iznio razloge za osnivanje komisije i njezine ciljeve. Ona želi odgovoriti na poziv pape Ivana Pavla II. na pragu III. tisućljeća da svi narodi popišu svoje mučenike i da slijede njihovo vjerno svjedočenje. U nas je već mnogo u tom smislu učinjeno, ali je još daleko više ostalo što treba učiniti. Najviše su ostvarile razne postulature za proglašenje blaženima. Većina vice/postulatora je u članstvu komisije. U članstvu su također vrsni poznavatelji povijesti Drugog svjetskog rata i poraća, jer je u to vrijeme bilo najviše nevino stradalih, a mnogi od njih upravo zbog svoje vjere.

U daljnjem radu prve sjednice donesene su okvirne smjernice za daljnji rad komisije. Premda komisija nema za cilj cjeloviti popis stradalih u doba Drugog svjetskog rata i poraća, jasno je da će raditi i na tome te poticati druge da se taj posao konačno dovrši, jer se inače i dalje ostavlja veliki prostor za razne nečasne manipulacije, kakvih je do danas bilo na pretek.

Komisija je ozbiljno razmatrala pitanje izradbe kriterija za istraživanje žrtava, uključujući i izradbu povijesnog okvira u kojemu su žrtve stradale. Posebno je važno istaknuti da je cilj komisije popis žrtava podnesenih zbog vjere. Komisija će pomagati i poticati odgovorne da žrtve komunističkoga terora ostvare svoje civilizacijsko pravo na humani pokop i na dolično obilježje, što je dobrim dijelom zacrtano i u Zakonu o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, koji je donio Hrvatski sabor. Nažalost, ostaje činjenica da se ono što je zapisano, čak i zakonom određeno, i dalje zanemaruje i ne ostvaruje. U tom smislu, bilo je govora i o »Svehrvatskom grobu«, u kojemu bi našli svoje zadnje počivalište zemni ostatci neidentificiranih žrtava. Komisija će se u svome radu koristiti radovima naših znanstvenika, a i sama će promicati znanstvena istraživanja u području svojih zadaća.

Komisija predlaže da se izradi cjeloviti nacionalni martirologij, a to će biti daleko lakše ako to učine pojedine biskupije za svoje područje, kao i svaka župa. Komisija predlaže da svaka biskupija osnuje svoje povjerenstvo koje bi iniciralo i koordiniralo takav rad na vlastitome području. Ujedno predlaže da svaka biskupija, kao i svaka župa, odredi svoj dan sjećanja na svoje mučenike.

Komisija je izabrala svoje dužnosnike i tako je u cijelosti uspostavljena. Razmotren je i način komuniciranja s javnosti preko web-stranica, časopisa te elektronskih i drugih medija.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x