23. srpnja, 2024.

NEOBJAVLJENI USKRŠNJI RAZGOVOR

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 26. travnja 2011. (hrsvijet.net) – Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«

Govoreći o komunističkim zločinima nedavno ste u  razgovoru za Glas Koncila pozvali sve one koji žele dobro »našoj državi i našem narodu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se što prije došlo do prave istine o zločinima komunizma«. Po reakcijama koje su nakon toga uslijedile čini se kako je jedan dio »prozvanih«, točnije MUP, poslušao vaš apel za istinom?
Nešto se zaista u međuvremenu promijenilo. Počelo se javno govoriti o tim strašnim danima. Nanovo su isplivala određena saznanja i pred našim se očima pokazala sva strahota komunističke ideologije. Međutim, čini mi se kao da sve ponovno staje. Digla se galama, sve prošlo i idemo dalje starim putovima. Naročito su u tome glasni bili bivši predsjednik Mesić i sadašnji Josipović. Nakon toga kao da se i MUP malo pokolebao pa je na svoje web stranice stavio anketu treba li to činiti ili ne umjesto da je predano prionuo svome poslu. Ali to tako jednostavno ne ide. Komunizam je totalitarizam jednako kao nacionalsocijalizam, fašizam, kolonijalizam i sada globalizam. Ne žele čovjekovu slobodu u svim njezinim protegama, nego žele da im on služi za njihove više ili manje opakije ciljeve.

Drugi dio današnje hrvatske političke scene vrlo je oštro dočekao najave istraživanja zločina komunizma. Ukoliko imamo mnogobrojne dokaze koji pokazuju da je ratni zločin počinjen čemu onda pokušaji negiranja zločina koji prema odredbama međunarodnog prava ne zastarijeva, uz istodobno pozivanje na pravnu državu? Gdje je po Vama tu problem?
Problem je u samoj naravi komunizma. On nikada nije i nikada ne će priznati urođene čovjekove vrijednosti. To jasno naznačuje Karl Marks u Komunističkom manifestu, komunističkom »Svetom pismu«. Ali odbacujući te vrijednosti, odbacili smo i uljuđene načine ophođenja. Komunisti si prisvajaju istinu i zbog toga drže da njihovi zločini nisu zločini, da je njihova mržnja plemenita mržnja, kako reče Milovan Đilas i drugi komunistički prvaci. I zato kad se oni pozivaju na pravnu državu to nije ono što mi shvaćamo, to je njihovo suđenje svima drugima kao nakon Drugog svjetskog rata. Na ruku im idu i oni koji su bili pobjednici u Drugom svjetskom ratu, da bi pri svitanju te pobjede i nakon nje činili raznorazne zločine. Sve je to stavljeno pod tepih, kao i odgovornost za Bleiburg, pa zbog čega ne bi i komunisti tako postupali?

Cjelokupan razgovor može se pročitati na stranicama portala hrsvijet.net ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x