23. srpnja, 2024.

KOMUNIST JURE GALIĆ: MOJI SUBORCI POBILI SU 30 VRGORČANA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 2. ožujka 2011. (hrsvijet.net) – Priča o partizanskom zločinu u Vrgorcu 15. lipnja 1942. i ubojstvu 33 civila koju je prije nekoliko dana pokrenuo HRsvijet, čini se, dobiva svoj epilog i u ostalim medijima. Nakon sarajevske Slobodne Bosne o ovome piše i današnja Slobodna Dalmacija. Dvojbeno je samo što čekaju istražna tijela u Zagrebu i Sarajevu.

»Učestvovao sam kao podrška u akciji u kojoj je oslobođen Vrgorac polovicom 1942. godine. Nisam učestvovao u samom napadu i znam da je tamo ubijeno između dvadeset i trideset Vrgorčana, o čemu su dalmatinski partizani šutili kao ribe. Bila je to osveta komšija-komšiji, koji su na taj način riješili njihove lokalne obračune i tu je stradalo najmanje dvadeset, trideset nevinih ljudi.« Ovo je u intervjuu za sarajevski tjednik »Slobodna Bosna« izjavio Jure Galić (rođen 20. rujna 1921. godine u Bijači kraj Ljubuškog), aktualni predsjednik SUBNOR-a BiH i pripadnik Biokovskog partizanskog odreda od njegova osnutka 7. lipnja 1942. godine.

»Prilikom povlačenja iz zapade Hercegovine partizani su iz ljubuškog zatvora prema Vrgorcu odveli više od četrdeset civila, među kojima je bio i fra Maksimilijan Jurčić (ujak bivšeg SDP-ova gospodarskog stratega Ljube Jurčića). Potom su ih odvojili u dvije skupine, jednu grupu su strijeljali na putu prema Kotezima, a drugu na vrgoračkom Novom groblju. Pretpostavlja se da se u toj grobnici nalazi četrdesetak žrtava. Vjerujem da su u tom događaju sudjelovali Jure Galić, Marijan Primorac i Pero Jelčić, a o tome je Galić i pisao u svojoj knjizi »Vrijeme i ljudi« – naglasio je fra Miljenko Stojić, voditelj Vicepostulature za istraživanje i prikupljanje građe o stradalim hercegovačkim franjevcima, te dodao kako se nada da će uskoro početi iskapanja i na toj masovnoj grobnici.

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama portala hrsvijet.net ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x