23. srpnja, 2024.

HOĆE LI KARAMARKO ZBOG RATNOG ZLOČINA ISTRAŽITI I OCA MLADENA BAJIĆA?

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 1. ožujka 2011. (hrsvijet.net) – Najava ministra policije Tomislava Karamarka o intenziviranju istraga i procesuiranju komunističkih zločina počinjenih tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata dovela je glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u delikatnu političku, ali i obiteljsku situaciju. Naime, policija je u sklopu istrage partizanskih zločina prikupila dovoljno inkriminirajućih dokaza protiv nekad istaknutih članova komunističkog režima Josipa Manolića, Josipa Boljkovca i Rade Bulata. Iako službeno nije podnesena kaznena prijava protiv spomenutog trojca, u što nas je uvjerio i glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, neslužbeno smo doznali kako će se to dogoditi vrlo brzo.

S druge strane, u stručnom djelu »Mosorski partizanski odred« navodi se kako je Dragutin Bajić, nakon što je otkriveno njegovo djelovanje prokazivanja, pobjegao na planinu Mosor i pridružio se partizanskom »Mosorskom odredu«. Nakon kratkog vremena upućen je u »Devetu dalmatinsku diviziju« gdje je postavljen za komandira jednog partizanskog voda, da bi uskoro sudjelovao u »Mostarskoj operaciji«, u sklopu koje su i jedinice te partizanske divizije napale Široki Brijeg, te su 7. veljače 1945. razrušile franjevački samostan i počinile strašan zločin nad širokobriješkim franjevcima, kao i brojnim hercegovačkim civilima.

Nakon rata Dragutin Bajić kratko je vrijeme radio u makarskoj OZNI, a mirovinu je dočekao kao profesionalni zaposlenik Općinskog komiteta Saveza komunista Hrvatske u Splitu.

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama portala hrsvijet.net ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x