23. srpnja, 2024.

U ŠIROKOM BRIJEGU PREKO 100 MASOVNIH GROBNICA, U TRAVNIKU UBIJENO 3.000 CIVILA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 28. veljače 2011. (abcportal.info) – Cjelokupna hrvatska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je pitanje zločina koje su na ovim prostorima počinili partizani i komunističke vlasti. Tek sada, nakon više od 60 godina, zločin poprima svoje obrise. O njemu se u bivšoj državi nije govorilo, a oni koji su se usudili pričati na ovu temu ili su zatvarani ili ubijani, piše Pogled.ba.

Fra Miljenko Stojić, jedan od najaktivnijih pojedinaca na ovom projektu rekao nam je kako samo u Širokom Brijegu ima oko stotinu masovnih grobnica u kojima su tijela ubijenih Hrvata. Trenutno se iskapanja vrše na području općine Ljubuški, gdje su na nekoliko lokacija pronađene ljudske kosti.

Većina općina u Hercegovini formirala je posebna povjerenstva koja se trenutno bave iskapanjem tijela iz masovnih grobnica. Neum, Ljubuški i Široki Brijeg dobili su ova povjerenstva, a očekuje se kako će uskoro i ostale općine formirati ova  tijela.

Ova priča ne pogađa samo Hrvate Hercegovine. Hrvatski intelektualni zbor je ovih dana izašao s podatcima o žrtvama partizanskih zločina na području općine Travnik. Prema službenim podatcima, samo na ovom području je ubijeno oko
3.000 ljudi.

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama portala abcportal.info ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x