23. srpnja, 2024.

SVAKA BH OPĆINA TREBALA BI IMATI POVJERENSTVO ZA ISTRAGU ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Travnik, 28. veljače 2011. (Zvonimir Čilić / Večernji list) – Postupak istraživanja, obilježavanja i uređivanja gro­bišta Drugoga svjetskog rata i poraća bila je tema sastanka održanog prote­klog vikenda u Travniku. Organizator sastanka je Hrvatski intelektualni zbor u BIH, a uz dr. Milu Lasića, predsjednika Upravnog vijeća HIZ-a, i vicepostulatora fra Miljenka Stojića, sastanku su bili prisutni hrvatski dužnosnici općin­skih i županijskih struktura političke, izvršne i zakono­davne vlasti.


Sustavne aktivnosti

Fra Miljenko Stojić, ko­ji uporno i sustavno vodi aktivnosti traženja tijela ubijenih hercegovačkih fra­njevaca, a uključen je i u po­tragu za grobištima drugih žrtava partizansko-komunističkog terora i zločina, kazao je kako se od države ne može dobiti pomoć bilo koje vrste u ovim aktivno­stima, ali to ne znači da se od potrage za grobištima žrtava treba odustati.


Primjer Širokog Brijega

A dobar primjer za to su ak­tivnosti koje se već godinu i pol vode u općini Široki Brijeg. Naime, u ovoj je općini još u rujnu 2009. formirano općinsko Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća, a odnedavno i u još nekim zapadnohercegovačkim općinama. Cilj je, kako je kazao dr. Lasić, kre­nuti s ovakvim aktivnosti­ma i na drugim područjima gdje žive Hrvati, konkretno na području središnje Bo­sne, o čemu se na sastanku u Travniku razgovaralo, prije svega, informativno i savjetodavno. »Zakonske regulative za ovakve aktivnosti u BiH i nema i uopće je ne treba čekati s viših razina vlasti i dovolj­no je općinskom odlukom formirati istražno povje­renstvo«, kazao je dr. Lasić naglasivši kako najveći broj partizansko-komunistič­kih žrtava nije imao nika­kva prava na suđenje, na obranu, nisu imali pravo na život, pa ni na grob i znano mjesto vječnog počivališta.

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama Večernjeg lista ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x