23. srpnja, 2024.

RAD VICEPOSTULATURE PREDSTAVLJEN FRANJEVAČKIM PROVINCIJALIMA JUŽNOSLAVENSKE KONFERENCIJE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 23. veljače 2011. (fra Draženko Tomić) – Sjednica Južnoslavenske konferencije franjevačkih provincijalnih ministara (JKFPM OFM) održana je 22. – 23. veljače 2011. u franjevačkom samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu. Sudjelovali su provincijalni ministri (provincijali) iz Hrvatske, BiH i Slovenije. Raspravljali su o novim izazovima u redovničkoj formaciji, utvrdili plan susreta s generalnom upravom Reda (Split, rujan 2011.), pozabavili se obilježavanjem 25. obljetnice molitvenog susreta »Duh Asiza« i 800. obljetnice utemeljenja reda klarisa, mogućnostima što učinkovitijeg animiranja vjernika za doček pape Benedikta XVI. u Hrvatskoj…

Uz predsjednika JKFPM fra Željka Tolića (Split) sjednici su prisustvovali fra Ivan Sesar (Mostar), fra Željko Železnjak (Zagreb), fra Josip Sopta (Zadar), fra Stane Zore (Ljubljana), fra Marijan Karaula (Sarajevo) i fra Nikola Vukoja (tajnik). Na otvorenju sjednice nazočili su fra Ljudevit Maračić (OFM Conv.), fra Ivica Petanjak (OFM Cap) i fra Marko Medo (TOR). U radu sudjeluje i fra Ernest Siekierka iz Rima, savjetnik generalnog ministra.

Na sjednici JKFPM pohvaljena je već uvriježena praksa da franjevački bogoslovi svih ogranaka imaju zajedničku jednomjesečnu pripravu za doživotne zavjete. Određeno je da se od ove godine prvi tjedan susreta odvija u Asizu kako bi kandidati na izvoru upoznali temelje franjevačke duhovnosti. Druga dva tjedna će pod vodstvom kompetentne i iskusne braće provjeravati dosadašnji život i bolje upoznavati franjevački identitet kako bi se po doživotnim zavjetima mogli odgovorno zauvijek posvetiti Bogu, Crkvi i ljudima. Završni tjedan bit će duhovne vježbe. Istaknuta je činjenica kako franjevačke provincije još uvijek imaju zadovoljavajući broj zvanja.

Na kraju prvog dana zasjedanja predsjednik JKFPM fra Željko Tolić, u zajedništvu s drugim provincijalima, predvodio je u samostanskoj crkvi Bezgrješnog Začeća BDM u 18.00 svečanu sv. misu na kojoj se posebno molilo za duhovna zvanja. Nazočili su članovi FSR-a i FRAME te drugi pokreti i udruge koji djeluju pri samostanu.

Članovi ovih udruga poslije sv. mise predstavili su se u prigodnom programu u samostanskoj dvorani. Predstavljen je i rad Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« (Široki Brijeg). O životu i radu samostanskog bratstva govorio je fra Draženko Tomić, gvardijan. Program u dvorani, kao i pjevanje i podvorbu u crkvi, vodili su hercegovački i zadarski franjevački bogoslovi.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x