23. srpnja, 2024.

U MOSTARU SLAVLJENA SVETA MISA ZA POBIJENE FRATRE I PUK – 66. OBLJETNICA UBOJSTVA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 15. veljače 2011. (MIRIAM) – U ponedjeljak, 14. veljače 2011., navršilo se 66 godina od kada su partizani iz samostana sv. Petra i Pavla izveli šestoricu fratara u srijedu 14. veljače 1945. u popodnevnim satima te ih, vezane žicom, odveli i na mjestu zvanom Čekrk, nekoliko stotina metara nizvodno od samostana, strovalili u hladnu Neretvu. Njihovi posmrtni ostatci nikad nisu nađeni.

To su: fra Leo Petrović, provincijal (r. 1883.), fra Jozo Bencun (r. 1869.), fra Rafo Prusina (r. 1884.), fra Bernardin Smoljan (r. 1884.), fra Grgo Vasilj (r. 1886.) i fra Kažimir Bebek (r. 1901.).

Na ovaj nadnevak svake se godine u franjevačkom samostanu obilježava ova godišnjica i slavi sveta misa zadušnica za našu pobijenu braću ali i za sve nevine žrtve mostarskog kraja u I. i II. svjetskom ratu i poraću, kao i u Domovinskom ratu.

Svečanu svetu misu u 18 sati predslavio je mostarski gvardijan fra Iko Skoko u koncelebraciji s provincijalom fra Ivanom Sesarom, župnikom fra Stipom Markovićem te još 32 svećenika. Gvardijan je u svojoj propovijedi istaknuo da su fratri pobijeni zbog svog moralnog, duhovnog i intelektualnog značaja i svjedočenja, a ne zbog prekršaja, pa i najmanjeg, civilnog zakona. Ubijajući njih htjelo se ubiti duh naroda, njegov katolički, duhovni, hrvatski i kulturni integritet.

Na kraju svete mise župnik fra Stipe je posebno pozdravio članove rodbine pobijenih fratara te je zahvalio svima na dolasku i čuvanju spomena na nevine žrtve i molitvama za njih. Zahvalio je također i članovima HKUD-a fra Bernardin Smoljan iz Rodoča koji svake godine na ovaj dan posjete Čekrk, pomole se i upale svijeće na mjestu ubojstva. Na misi su nazočili u narodnim nošnjama. Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a ovo slavlje svojim je lijepim pjevanjem uzveličao Župni zbor pod vodstvom s. Slavice Filipović. U liturgijskoj asistenciji sudjelovali su novaci i postulanti.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x