23. srpnja, 2024.

ŠIROKI BRIJEG: POKOP 42 ŽRTVE IZ DRUGOGA SVJETSKOG RATA I PORAĆA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 23. srpnja 2012. (Povjerenstvo / Vicepostulatura) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg i Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« organiziraju prvi pokop žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća ekshumiranih na teritoriju Širokog Brijega od 2010. do danas. Ukupno 42 žrtve! Dva su partizana poginula u napadu na Široki Brijeg u veljači 1945., a ostalo su branitelji Širokog Brijega i civili koje su komunisti tada poubijali.

Obred pokopa održat će se 29. srpnja, a započet će u 17.45 ispred širokobriješke Gradske mrtvačnice u Klancu, s tim da će lijesovi s posmrtnim ostatcima pobijenih biti izloženi već od 17.00, čime se pruža mogućnost svima onima koji se još jednom žele pomoliti za žrtve da to učine u miru, prije službenog početka obreda.

Sprovodni obredi započet će hrvatskom himnom. Nazočnima će se najprije obratiti Pero Kožul, pročelnik Povjerenstva. Nakon njega govorit će njegova ekscelencija Franz Kaufman, zamjenik veleposlanice SR Njemačke u BiH, zbog toga što je među žrtvama i 14 njemačkih vojnika. Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadno-hercegovačke i Miro Kraljević, načelnik općine Široki Brijeg, također će se u svojstvu domaćina obratiti nazočnima.

Poslije protokolarnoga uvodnog dijela počinju sprovodni obredi koje će predvoditi širokobriješki gvardijan fra Sretan Ćurčić. Sprovodna povorka potom će se zaputiti prema širokobriješkom groblju »Mekovac«, gdje će pobijeni napokon, nakon punih 67 godina, biti pokopani u zajedničku općinsku grobnicu.

Treba naglasiti kako se, zahvaljujući mještanima, zna identitet jednog od ekshumiranih vojnika. Radi se o hrvatskom vojniku Ivanu Tolju iz Ljubuškog. Njegovi zemni ostatci bit će predani obitelji, odnosno bratu Ljubi, te će biti pokopani u njegovoj rodnoj Gredi, u Šipovači, u općini Ljubuški. Možda se zna i identitet pobijenih partizana. Prema tvrdnjama mještana Ljubotića, radi se o Luki Vujaku iz Konavala kod Dubrovnika i Ivi Duperu koji bi trebao biti odnekud iz Slavonije. Obojica su poginula u borbama u blizini samog mjesta pokopa na »Sunčenjaku«. Identitet ostalih još je nepoznat. Budući da se, prema pričanju svjedoka, među 28 pobijenih u Knešpolju, u Dubravi (Stipetina ograda i Kruška), nalazi i jedan franjevac, Vicepostulatura se potrudila napraviti DNK analizu svih kostura. Dobiveno je 14 potvrdnih ishoda analize, ali se ubijeni franjevac ne nalazi među njima. Zbog istrošenosti kostiju i nemogućnosti određivanja koliko bi pokušaja trebalo još napraviti te zbog skupoće samog postupka trenutno je do daljnjega obustavljena DNK analiza.

Inače, svi pobijeni smješteni su u limene sandučiće s utisnutom brojčanom oznakom. Prilikom iskapanja, naime, vodilo se računa da kosti svakog tijela budu pohranjene odvojeno, u posebne limene sandučiće. Na prikladan način taj je sandučić označen i natpisom koji kaže gdje su i kada određeni posmrtni ostatci iskopani te pod kojim se brojem vode. Isti podatci o posmrtnim ostatcima vode se i u uredu Povjerenstva. Iskapanje je inače išlo ovim redom: I.) u svibnju i lipnju 2010., Dubrava u Knešpolju, ekshumirana tri grobišta-stratišta (Stipetina ograda 1 – pronađeno 8 tijela; Stipetina ograda 2 – pronađeno 12 tijela; Kruška – pronađeno 8 tijela), II.) početkom kolovozu 2011., Pobranica u središtu Širokog Brijega (pronađeno 7 tijela), III.) početkom travnja 2012., Sunčenjak u Ljubotićima (pronađeno 2 tijela), IV.) krajem svibnja 2012., Čajerac podno Bošnjakova brda (pronađeno 1 tijelo), V.) također krajem svibnja 2012., Barevište u Mokrom (pronađena 4 tijela). Kako vidimo, dosada je ekshumirano ukupno 42 tijela žrtava stradalih na ozemlju Širokog Brijega.

Nakon završenih ukopnih obreda na groblju »Mekovac« slijedit će zajednička sveta misa zadušnica za sve žrtve, koja će biti održana u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo na Širokom Brijegu. Predvodit će je širokobriješki gvardijan fra Sretan Ćurčić. Na kraju misnog slavlja nazočnima će se obratiti i zahvaliti vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Pokopu će prethoditi »Večer sjećanja« koja će biti upriličena u srijedu, 25. srpnja, u dvorani kina »Borak« u Širokom Brijegu. Bit će sastavljena iz dva dijela. U prvom dijelu bit će prikazan video-materijal o djelovanju Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg i Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. U drugom dijelu bit će predavanje o stradanjima Hrvata u Drugom svjetskom ratu i poraću, s posebnim osvrtom na stradanja Širokobriježana u to doba. Održat će ga suvremeni i znameniti hrvatski povjesničar dr. sc. Jure Krišto iz Tomislavgrada, znanstveni savjetnik na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Sve informacije o navedenim predstojećim događanjima, ali i o drugim stvarima vezanim za Povjerenstvo i Vicepostulaturu, zainteresirani mogu dobiti kod pročelnika Povjerenstva Pere Kožula (tel. 039 706-371), kod glasnogovornika Povjerenstva Velimira Mabića (tel. 039 706-213) te kod vicepostulatora fra Miljenka Stojića (tel. 039 700-325).

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x