23. srpnja, 2024.

POLITIKA I DALJE OGRANIČAVA EKSHUMACIJE I ISTRAŽIVANJA KOMUNISTIČKIH I ČETNIČKIH ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 5. travnja 2012. (Damir Šimić / hrsvijet.net) »Stradavanje jednog nedužnog civila razlog je da se zatraži isprika, a kamo li 270 ljudi. Zločin je počinjen u ime ideologija koje su rođene u Srbiji i Italiji pa je logično da se predstavnici navedenih država poklone nedužnim žrtvama. Uputit ćemo poziv veleposlanstvima Srbije i Italije, a dolaskom ili nedolaskom na komemoraciju najbolje će pokazati kako se nose s teretom svoje povijesti«, kazao je gradonačelnik Vrgorca Borislav Matković pojašnjavajući razloge osnivanja Odbora za pripremu komemoracije povodom 70. godišnjice četničko-talijanskih zločina u Vrgorcu.

HRsvijet: Gospodine Matkoviću, prije nekoliko dana javno ste obznanili kako pripremate Odbor za pripremu komemoracije povodom 70. godišnjice pokolja stanovnika Vrgorca od strane četničkih postrojbi iz istočne Hercegovine i Crne Gore. Što će spomenuta komemoracija sadržavati?
Odluka o formiranju Odbora biti će upućena na narednu sjednicu Gradskog vijeća. U njemu će biti zastupljene sve stranke koje participiraju u Vijeću, predstavnici župa u kojima se dogodio pokolj, predstavnici Mjesnih odbora te predstavnici gradske vlasti. Prije svega komemoracija se organizira kako bi se odao pijetet nevinim žrtvama. Komemoracija će sadržavati sve elemente koje treba imati jedan događaj koji evocira uspomene na nedužne žrtve pokolja.

HRsvijet: Očekujete li sudjelovanje predsjednika Josipovića i premijera Milanovića na toj komemoraciji?
Poziv će biti upućen nositeljima najviše državne vlasti, Saboru kao najvišem predstavničkom tijelu u Republici Hrvatskoj te predsjednicima Vlade i Republike. Odluka o dolasku je dakle na njima, naša je dužnost uputiti poziv. Svakako treba imati na umu kako je pokolj u Dubravi, Vlaci, Dragljanima, Kozici i Rašćanima jedan od najvećih zločina u Dalmaciji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dakle, institucije koje predstavljaju gospodin Josipović i Milanović trebale bi odati poštovanje žrtvama pokolja.

HRsvijet: U Vrgorcu je prije nekoliko godina ekshumirano i identificirano tijelo hercegovačkog franjevca fra Maksimilijana Jurčića, ubijenog u Vrgorcu 1945. Mnogi su skloni razmišljanjima kako je to primjer kojim bi trebalo ići, uz isticanje Vaše osobne uloge u svemu tome. Zbog čega sustav zakazuje, a sve ovisi o pojedincima?
Fra Maksimilijan Jurčić je iz Ljubuškog odveden prema Vrgorcu koncem siječnja 1945. zajedno s 40-tak civila koji su smaknuti na Novom groblju. Još nije jasno zbog čega je fra Maksimilijan odvojen od civila smaknutih na Novom groblju i zašto je ustrijeljen, s još dvije žrtve, uz cestu Vrgorac-Kotezi. Javna je tajna kako u Hrvatskoj nema političke volje da se popišu i obilježe mjesta stradavanja i masovnih zločina iz vremena Drugog svjetskog rata. Nedavni potez Vlade kojim je željela podčiniti Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova komunističkih zločina najsvježiji je primjer takve politike. Strukture državnog aparata duboko su prožete izravnim sudionicima politike odgovorne za masovne zločine pa je logično i da na sve načine opstruiraju istrage ili još gore ekshumacije nevinih žrtava. Lokalnim vlastima na terenu ovakve akcije su dosta otežane, ograničeni smo zakonskom regulativom.

HRsvijet: Možemo li uopće naprijed dok nas opterećuju hipoteke prošlosti?
Prije svega treba jasno reći kako je Hrvatska danas duboko podijeljeno društvo. Utemeljitelj države, dr. Franjo Tuđman, spas za razjedinjeno društvo pronašao je u svojoj politici pomirbe sinova ustaša i partizana. Ta politika je rezultirala pobjedom u Domovinskom ratu i izgradnjom države. Odbacivanjem Tuđmanove politike odbačena je politika pomirbe. Dijelovi današnje vlasti još uvijek su revanšistički raspoloženi. Osamostaljenje 1991. vide kao svoj vlastiti poraz pa traže priliku za novi revanš. Nije li zahtjev za prestankom pokroviteljstva nad Bleiburškom komemoracijom potvrda teze o revanšizmu? Biti će potrebna nova generacija i neki novi Tuđman kako bi postavio temelje neke nove pomirbe.

Cjelokupan članak pročitajte na stranicama portala hrsvijet.net ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x