23. srpnja, 2024.

RELJEF S PORTRETIMA UBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 2. travnja 2012. (MIRIAM) – U čitaonicu Franjevačke knjižnice Mostar, u samostanu sv. Petra i Pavla, u četvrtak 29. ožujka, postavljen je reljef u kamenu s portretima ubijenih hercegovačkih franjevaca mostarskog samostana. Reljef je urađen u kamenoj plohi (miljevina) dimenzija 115 (širina) x 214 (visina) x 10 (debljina) cm.

Čitaonica Franjevačke knjižnice Mostar u prostoru je bivše samostanske razgovornice u kojoj su komunisti 14. veljače 1945. uhitili provincijala dr. fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja, te fratre fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara, mučili ih, ubili i bacili u rijeku Neretvu.

Reljef je postavljen na mjestu ondašnjih vrata razgovornice, a prikazuje glavu okrunjenog Isusa iz koje idu zrake križa koji se produžuje u rijeku, a oko Isusove glave su glave ubijenih fratara.

Ovo je autorsko djelo akademskog kipara Tonija Marića – Bazića. Kamen je iz radionice i kamenoloma »Dent« Jure Krtalića. I djelo i kamen dar su Provinciji i Franjevačkom samostanu Mostar.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x