23. srpnja, 2024.

PREDSJEDNIK ĆOSIĆ PRIMIO ZAHVALNICU OD VICEPOSTULATURE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 11. listopada 2012. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Danas je predsjedniku Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenku Ćosiću uručena prigodna zahvalnica Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« za potporu koju ova institucija, s njim na čelu, pokazuje u svekolikoj skrbi za rad Vicepostulature, ali i općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređenje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća u Ljubuškom i Širokom Brijegu. U ime Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« nagradu je uručio vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Županijska Vlada ŽZH, na čelu s predsjednikom Ćosićem, primjer je svim drugim hrvatskim institucijama kako se trebamo odnositi prema ovom pitanju. Nemjerljiv doprinos dali su u radu Vicepostulature i općinskih povjerenstava, ali i prihvaćanjem pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu kada su otvoreno istupili naprijed i vlastitim primjerom pokazali kako se brani istina, kazao je u toj prigodi vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Inače, uz pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu, Vlada Županije Zapadnohercegovačke je djelatno podupirala ekshumacije posmrtnih ostataka na području Širokog Brijega i Ljubuškog, gdje je do sada ekshumirano 101 zemni ostatak žrtava komunizma. »Po jamama i šumama razbacane, kao molekule prošlosti, da nikada više ne budu utkane u našu sadašnjost, tu su sad pred nama kao uskrsle, polomljene, mučene i žicom vezane kosti, tu su pred nama 42 lubanje s rupom na zatiljku kao neizbrisivim pečatom nečovjeka i antikrista. Zločinci koji su htjeli izbrisati svaki trag ljubavi, ostavili su svoj neizbrisiv trag mržnje. Poredak zla označio ih je kao bezvrijedne, kao brojeve, ne ljude – bili su ništa, o njima se moglo šutjeti ili govoriti s prijezirom i mržnjom. Svi naši domoljubi, progonjeni ili ubijani kroz stoljeća do današnjih dana, svi su oni sudionici jednog vremena i jednog Domovinskog boja! Što vrijeme uopće znači u sintezi nacionalne težnje za slobodom!? Što znači zabraniti imena, uništiti matice i popise ubijenih domoljuba, kad je u samo jednoj riječi sažet sveti registar svih njihovih imena – Domovina!?«, kazao je Zdenko Ćosić u prigodi pokopa 42 žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća ekshumiranih na prostoru Širokog Brijega, održanog 29. srpnja 2012. u Širokom Brijegu.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x