23. srpnja, 2024.

TAJNA MASOVNE GROBNICE U VRGORCU: PARTIZANSKI EGZEKUTORI UBILI I DVIJE TRUDNICE U VISOKOM STADIJU TRUDNOĆE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 9. kolovoza 2012. (Damir Šimić / hrsvijet.net) – U nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici na Novom groblju u Vrgorcu, nastaloj koncem siječnja 1945., nalaze se ostatci triju ženskih osoba, pokazala su naša istraživanja. Riječ je o tijelima Jele i Mare Luburić iz sela Čalića u općini Čitluk te Stane Nižić iz sela Lisice u općini Ljubuški. Prema riječima članova obitelji, Jela Luburić i Stana Nižić bile su u visokom stadiju trudnoće.

Sudeći prema povijesnim izvorima, na partizanskim položajima u brdu Trtle tada je bila 4. dalmatinska brigada, čiji je brigadni stožer na čelu sa zapovjednikom Ivanom Gaćom imao sjedište u Čitluku. Međutim, na tom području djelovale su i postrojbe KNOJ-a, izravno podređene OZNI, kao i represivne partizanske skupine podređene tzv. Komandi mjesta Ljubuški na čijem je čelu bio Marijan Primorac, te Komandi područja za zapadnu Hercegovinu na čijem se čelu nalazio Aziz Kudra, musliman iz Čapljine, bivši zamjenik komandira čete 11. dalmatinske brigade.

U tom metežu OZN-a i Okružni komitet KPJ za zapadnu Hercegovinu naredili su i evakuaciju svih partizanskih institucija iz Ljubuškog pa tako i zatvora OZN-e u kome je bilo zatočeno četrdesetak civilnih osoba, što priznaje i tadašnji partijski sekretar Okružnog komiteta Jure Galić u svojim objavljenim memoarima. Međutim, amnestirajući sebe od možebitnih sumnji ili kaznene odgovornosti Galić navodi kako je on osobno u to vrijeme bio na Vučipolju kod Posušja, gdje je s Petrom Lekom, čiji je potomak aktualni dopredsjednik Hrvatskog sabora, prikupljao obavještajne podatke potrebne za konačni partizanski napad na Široki Brijeg, što se u određenim krugovima tumači i kao izrada popisa osoba nesklonih komunističkim vlastima.

Odgovornost za ovaj monstruozni zločin, međutim, ne može ležati na egzekutoru, bez obzira kako se on zvao. Ne može ležati niti na imenu bilo kojeg zapovjednika, bilo lokalne, bilo regionalne razine. Istina, dalja istraživanja ovog zločina svakako će se vezati uz 4. Dalmatinsku brigadu i institucije koje je partizanski pokret i KPJ od studenoga 1944. do konca siječnja 1945. uspostavio u Ljubuškom. Kad bi Republika Hrvatska i BiH bile pravne države, Jure Galić bi već trebao, pa makar u svojstvu svjedoka, kazati što zna o ovim zločinima, kažu Ljubušaci.

Iz elaborata dr. Mihe Kreka o zločinima KPJ, koji je u svibnju 1945. dostavljen britanskom veleposlaniku u Vatikanu, vidljivo je na koji je način KPJ pripremala i organizirala čistke tzv. narodnih neprijatelja. U spomenutom elaboratu izravno se, naime, spominju Pokrajinski odbor NOP-a i Okružni komitet KPJ za Zapadnu Hercegovinu, čiji je Galić bio član, kao tijela partizanske vlasti koja su pripremala popise za likvidaciju. Zanimljivo je da se u tom elaboratu spominju i egzekucije 160 katolika-laika.

»Ovaj organ Komunističke partije sastavio je popis svih sumnjivih i opasnih elemenata s tog područja koji su trebali biti eliminirani i ubijeni. Među njima se nalazilo 160 katolika – laika iz Čapljine i Ljubuškog: trgovaca, seljaka i drugih civila. Na popisu su se našla i imena svećenika i 44 franjevca. Laici su ubrzo masakrirani: 60 u Čapljini, 58 u Ljubuškom. Pojedini su pobjegli ili su izbjegli uhićenje od strane komunističke policije. U pogledu svećenika narodnooslobodilački odbor odlučio je da odluka o njihovoj sudbini bude odgođena do zauzimanja Mostara. Takva odluka bila je posljedica činjenice da su partizani smatrani ubojicama svećenika: masakr svećenstva mogao je izazvati otpor protiv partizanske vlasti«, kaže se u elaboratu dr. Mihe Kreka.

Pokrajinski komitet NOP-a i Okružni komitet KPJ za zapadnu Hercegovinu svakako nisu bile institucije koje su mogle samostalno donijeti odluku o izradi popisa za likvidaciju, niti su OZN-a, KNOJ i dijelovi partizanskih postrojbi mogli samostalno provoditi masovne likvidacije poput ove na Novom groblju u Vrgorcu. Zapovijed za ovakva postupanja treba gledati kao na metodologiju organiziranog zločina koji je mogao biti planiran isključivo u najvišem vrhu KPJ koja je vodila revoluciju.

Upravo u ovoj činjenici i danas leži razlog da se ovi događaji na sve načine pokušavaju zataškati.

Cjelokupni tekst članka možete pronaći na stranicama portala ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x