23. srpnja, 2024.

OPĆINA ŠIROKI BRIJEG ODLUČILA DODIJELITI VICEPOSTULATURI UGLEDNU NAGRADU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 1. kolovoza 2013. (Josipa Vukoja) – Jučer, 31. srpnja, održana je 9. sjednica Općinskog vijeća Široki Brijeg, na kojoj je Vijeće, između ostalog, usvojilo i Rješenja o dodjeli javnih priznanja Zlatne plakete »Grb Općine Široki Brijeg«. Dodijelit će se pet plaketa, a među nagrađenima nalazi se i Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« koju vodi vicepostulator fra Miljenko Stojić. Ostali nagrađeni su: Gimnazija »Fra Dominika Mandića«, Široki Brijeg, Stolarija Zovko d. o. o. za proizvodnju i usluge, Široki Brijeg, Hering d. d. za projektiranje i graditeljstvo, Široki Brijeg i posmrtno Jure Banožić iz Buhova.

Zlatna plaketa »Grb općine Široki Brijeg« javno je priznanje koje se dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama za izuzetna ostvarenja u svim područjima djelatnosti: gospodarskog, društvenog i duhovnog života i razvoja Općine.

Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« prikuplja sve vrste informacija, dokumenta i svjedočenja o stradanjima hercegovačkih franjevaca tijekom Drugog svjetskog rata, otkriva lokalitete pobijenih, organizira pokop identificiranih fratara i drugih žrtava. O radu Vicepostulature javnost je informirana putem web stranice pobijeni.info, glasila »Stopama pobijenih« te raznim knjigama, video, audio i drugom građom o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Na taj način Vicepostulatura promiče ime Širokog Brijega kao vjerskog, kulturnog i institucionalnog središta Hrvata i simbola stradanja hercegovačkih franjevaca, ali i cijelog hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću te joj se dodjelom Zlatne plakete »Grb općine Široki Brijeg« odaje priznanje za dosadašnji rad i doprinos napretku općine Široki Brijeg.

Priznanja će nagrađenima biti uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će se održati u povodu 15. kolovoza, Dana općine Široki Brijeg. Predviđeno je da to bude 9. kolovoza.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x