23. srpnja, 2024.

KUPRES: USKORO EKSHUMACIJA ŽRTAVA MASOVNOGA KOMUNISTIČKOG ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Kupres, 23. lipnja 2013. (V. Mabić / hrsvijet.net) – Na poticaj Maria Bagarića, dopredsjednika Općinskog vijeća Općine Kupres, u Kupresu je 20. lipnja održan pripremni sastanak na temu utemeljenja povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Kupres. Uz gosp. Bagarića sastanku su nazočili načelnik općine Kupres Perica Romić sa suradnicima, ministar unutarnjih poslova Županije Herceg-bosanske Mario Lovrić u ime Vlade, gosti iz Širokog Brijega: pročelnik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg Pero Kožul sa suradnicima te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić.

Uvodnu riječ imao je Mario Bagarić. Nakon toga gosti su iznijeli svoja iskustva i poteškoće s kojima su se susretali u dosadašnjem radu na obilježavanju i uređivanju grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća: fra Miljenko Stojić na području Dalmacije i Hercegovine, a Pero Kožul na području Općine Široki Brijeg, gdje je utemeljeno prvo povjerenstvo ove vrste u Herceg-Bosni. Čelni ljudi Općine Kupres jasno su izrazili namjeru ustrojavanja Povjerenstva, ali ujedno i namjeru prve ekshumacije na svom ozemlju. U Kupresu, naime, već ovog ljeta namjeravaju izvršiti prvu ekshumaciju masovne grobnice, i to one na Ogledalima iznad Kukavičkog jezera, koja je udaljena oko 7 km od Kupresa u pravcu jugoistoka. U toj masovnoj grobnici, prema izjavama svjedoka, nalazi se najmanje 66 žrtava komunističkog zločina. Njihova imena su poznata, a moguće je da ih bude i puno više, jer komunistički su izvori govorili o »90 pobijenih ustaša i njihovih slugu«.

Sastanak je urodio s nekoliko konkretnih i obvezujućih zaključaka: a) Do kraja srpnja dovršiti prvu ekshumaciju masovne grobnice na Ogledalima kod Kukavičkog jezera. b) Od kraja srpnja do Velike Gospe obaviti sve potrebite pripreme za obavljanje pokopa ekshumiranih žrtava koji se treba dogoditi 16. kolovoza. c) U suradnji s Povjerenstvom iz Širokog Brijega priskrbiti nazočnost stručnjaka (arheologa i forenzičara) za ekshumiranje masovne grobnice. d) Usporedo s ekshumiranjem prve masovne grobnice, obaviti pripremu za utemeljenje općinskog Povjerenstva. e) Do pokopa dovršiti spomenik s imenima ubijenih žrtava. Bit će otvoren taj dan.

Nakon sastanka dva su izaslanstva obišla lokalitet Ogledala. Prirodna je to udubina na čijem su jednom kraju komunisti ubijali svoje žrtve, one su padale u nju, a komunisti se kasnije nisu udostojali barem ih zasuti zemljom. Tako danas njihove kosti proviruju iz tankog sloja zemlje koji je nanijela priroda.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x